Viimeksi tehtyä

Yle: Meppien enemmistö vaatii Unkarin äänioikeuden poistamista jäsenmaiden kokouksissa määräajaksi

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok.) aloite laajeni Euroopan parlamentin kannaksi.

Euroopan parlamentin enemmistö hyväksyi päätöslauselman, jossa Unkarilta vietäisiin äänioikeus neuvoston eli jäsenmaiden kokouksissa määräajaksi. Päätöslauselma hyväksyttiin luvuin 345 puolesta 104 vastaan.

Parlamentti pyrkii näin luomaan komissiolle ja jäsenmaille painetta puuttua Unkarin toimintaan.

Päätöslauselmaa kannattivat keskustaoikeistolainen EPP, Sosialistit ja Demokraatit, keskustaliberaali Renew, vasemmisto ja vihreät.

Unkarin tukijoita ovat varsinkin oikeistopopulistinen ID-ryhmä sekä konservatiivien ECR-ryhmä, joista valtaosa äänesti vastaan.

Suomalaismepeistä Teuvo Hakkarainen (ps.) äänesti tyhjää ja muut paikalla olleet puolesta.

Parlamentin tiedotteen mukaan EU ei saa taipua kiristykseen tai käydä kauppaa strategisilla eduilla.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) keräsi parlamentin istunnon alla vetoomukseen nimiä Unkarin äänioikeuden poistamiseksi. Vetoomukseen tuli 125 allekirjoitusta, mutta kannatus asialle oli parlamentissa tätä laajempaa.

Unkarin kovistelu voi tyssätä jäsenmaihin

Tilanne kärjistyi, kun Unkari kieltäytyi hyväksymästä Ukrainalle maksettavaa 50 miljardin euron tukea joulukuun huippukokouksessa. Tuen maksamista käsitellään nyt ylimääräisessä huippukokouksessa 1. helmikuuta.

Monia EU-maita Unkarin toiminta suututtaa ja haluja äänioikeuden katkolle laittamiseen olisi. Jäsenmaat ovat kuitenkin varovaisia. Unkarin rinnalla on tähän asti seisonut Puola, jossa tosin valta on vaaleissa vaihtunut EU-myönteiseen suuntaan. Esimerkiksi Alankomaissa taas johtoon tulivat oikeistopopulistit.

Äänioikeuden vieminen vaatisi yksimielisen päätöksen muilta kuin Unkarilta.

Oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisen takia Unkarilta on jäädytetty EU-tukia. Unionin mukaan Unkarilla on puutteita demokratiassa, tuomioistuinlaitoksen itsenäisyydessä sekä muun muassa vähemmistöjen kohtelussa.

Parlamentti on aiemminkin vaatinut Unkarin äänioikeuden poistamista.

Mepit selvittävät myös komission haastamista oikeuteen Unkarille joulukuussa myönnetystä tuesta. Komissio vapautti Unkarille kymmenen miljardia euroa jäädytetyistä tuista. Unkari on komission mukaan edennyt uudistuksissa. Parlamentin kannan mukaan mitään varoja ei saa myöntää, niin kauan kuin ongelmia on.

Uutinen julkaistu Yle Uutisissa 18.01.