Viimeksi tehtyä

Verkkouutiset: ”Kremlissä ei tästä sovusta varmastikaan iloita”

EU-instituutiot pääsivät sopuun 50 miljardin euron Ukraina-välineestä. 

Euroopan parlamentti, EU:n jäsenmaat sekä komissio ovat viime yönä saavuttaneet poliittisen sovun 50 miljardin euron Ukraina-välineestä. Neuvotteluissa mukana ollut europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) pitää sopua historiallisena ja merkittävänä Ukrainan tulevaisuudelle.

– Tämä paketti sementoi Ukrainalle pitkäaikaisen ja vankkumattoman tuen. Se viestii ennen kaikkea siitä, että Euroopan unioni seisoo Ukrainan rinnalla niin kauan kuin tarve vaatii. Ja mikä tärkeintä – Kremlissä ei tästä sovusta varmastikaan iloita, kommentoi Sarvamaa.

Samalla hän kuitenkin korostaa, että Ukrainassa moni asia vaatii parannuksia.

– Oikeusvaltiota on vahvistettava ja julkisten varojen käytön valvontaa parannettava. On myös välttämätöntä kitkeä oligarkkien liiallista vaikutusvaltaa Ukrainassa. Onnistuin neuvottelemaan lopulliseen tekstiin kirjauksen, joka vaatii oligarkkisten rakenteiden purkamista, kertoo Sarvamaa.

Hän toteaa, että nämä asiat on laitettava kuntoon joka tapauksessa, etenkin silmällä pitäen Ukrainan tulevaa EU-jäsenyyttä.

Sarvamaa muistuttaa myös, ettei Ukrainalle olla antamassa avointa shekkiä.

– Ukrainalle maksettavat EU-varat sidotaan konkreettisiin jälleenrakennustavoitteisiin. Nämä tavoitteet valmistellaan yhteistyössä Ukrainan kanssa ja ne kirjataan ylös niin kutsuttuun Ukraina-suunnitelmaan. Tavoitteiden saavuttamista seurataan useiden mitattavien laadullisten ja määrällisten kriteereiden avulla, hän kertoo.

– EU-rahoituksen myötä tulee myös vastuu ja Ukrainan tapauksessa se vastuu on käyttää varat sellaisiin hankkeisiin, jotka tuovat maata lähemmäs EU:ta, sen toimintatapoja, arvoja ja normeja, jatkaa Sarvamaa.

Hän pitää merkittävänä voittona myös kirjausta siitä, että Venäjän pitäisi maksaa aiheuttamansa tuhot Ukrainassa.

– Se, miten tämä käytännössä tapahtuisi ja voitaisiinko siihen käyttää esimerkiksi Venäjältä jäädytettyjä varoja, jää vielä EU-lakimiesten ratkaistavaksi. Tärkeintä on kuitenkin se, että kyseinen kirjaus saatiin mukaan tekstiin. Tämä oli parlamentille kynnyskysymys, jota puolustimme viikkoja kestäneiden neuvottelujen loppuun asti, kertoo Sarvamaa.

Uutinen on julkaistu Verkkouutisissa 6.2.2024