Viimeksi tehtyä

Uutiskirje 6/2022

Kesäiset terveiset Strasbourgista! Tämän viikon täysistuntoviikkoa hallitsi komission järkälemäinen ilmastopaketti – FitFor55, josta pohdintaa uutiskirjeessä. Lisäksi asiaa myös EU:n pyristelystä irti venäläisestä fossiilisesta energiasta sekä Puolan elvytyspakettirahoista.

 

Massiivisen ilmastopaketin kompurointi viime metreillä  

Euroopan parlamentissa äänestettiin keskiviikkona komission Fit for 55-paketin lainsäädäntöehdotuksista, jotka liittyivät muun muassa päästökauppaan, hiilitulleihin, sekä maankäyttöön.

Paketin yksi keskeisimmistä aloitteista, eli päästökaupan laajentaminen tieliikenteeseen, merenkulkuun ja rakennuksiin ei saanut enemmistöä taakseen. Tämän erikoisen shown pistivät pystyyn sosialistit ja vihreät. Nämä ryhmät äänestivät päästökauppajärjestelmää vastaan, koska se oli ”vesitetty” äänestyksen edetessä. Tosiasiassa he muuttivat itse linjaansa siitä, miten olivat valiokunnassa äänestäneet ja rikkoivat näin EPP:n ja liberaaliryhmä Renew’n kanssa tekemänsä sopimuksen.

Nyt aloite palautuu valiokuntakäsittelyyn, ja siitä äänestetään uudelleen todennäköisesti jo syksyllä. Myös päästökauppaan sidoksissa olevat ilmastorahasto ja hiilirajamekanismi saivat samalla aikalisän. Maankäyttöä ja metsiä koskevassa LULUCF-asetuksessa säilyi sentään jonkinlainen järki, sillä ympäristövaliokunnan esittämät lisätavoitteet hiilinieluille eivät saaneet kannatusta.

Ilmastopaketin jäljellä olevien aloitteiden käsittely jatkuu vielä kesän aikana. Äänestykseen on tulossa vielä liuta suomalaisille keskeisen tärkeitä aloitteita, joista tulen viestimään lisää myöhemmin.

 

Puola saa elpymispakettimiljardit, vasta kun oikeusvaltiorikkomukset on korjattu

Euroopan parlamentti hyväksyi selkeällä enemmistöllä neuvottelemani päätöslauselman koskien Puolan elpymispakettivaroja. Olin yksi päätöslauselman neuvottelijoista, ja sillä on selkeä viesti: Puolalle ei tule virrata senttiäkään rahaa ennen kuin sen hallitus on korjannut todistetusti oikeusvaltiorikkomuksensa.

On totta, että Puola on ollut EU:n eturintamassa auttaessaan Ukrainaa Venäjän hyökkäyspäivästä lähtien. Se on osoittanut esimerkkiä ja eurooppalaista solidaarisuutta. Se on vastaanottanut miljoonia sotaa pakenevia lapsia ja naisia, sekä antanut Ukrainalle materiaalista ja rahallista tukea.

Meidän on autettava Puolaa pääsemään takaisin jaloilleen, mutta samalla täytyy varoa pettämästä omia arvoja ja periaatteitamme. Euroopan unionin keskeisin peruspilari on oikeusvaltioperiaate. Emme voi missään olosuhteissa tehdä kompromisseja sen suhteen. Kriisien keskellä tämän periaatteen merkitys ja suojeleminen ovat keskeisen tärkeitä.

Jos Puola haluaa elvytyspakettimiljardinsa, on sen lakkautettava kiistanalainen tuomareiden kurinpito­lautakunta ja kumottava kaikki sen antamat tuomiot. Jatkossa ei saisi myöskään olla seurauksia sillä, mikäli puolalainen tuomari vetoaa EU:n tuomioistuimeen. Komissiolla on myös oltava vankka näyttö siitä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseksi toteutetut toimenpiteet ovat pysyviä ja uskottavia.

REPowerEU: EU pyristelee irti venäläisestä energiasta lopullisesti

EU:n komissio esitteli toukokuussa lähes 300 miljardin euron suunnitelman, jonka avulla on tarkoitus pyristellä irti venäläisestä fossiilisesta energiasta. Suunnitelmassa keskitytään energian tuontilähteiden monipuolistamiseen, päästöttömän energian saannin lisäämiseen ja energiatehokkuuteen. Rahoitus pakettiin on löytynyt suurimmaksi osaksi elpymisvarojen nostamatta jääneistä lainoista.

Tällä hetkellä vauhti venäläisestä fossiilisesta energiasta irtaantumiseen on kova: Erään arvion mukaan EU pystyy jo tänä vuonna korvaamaan 60 miljardia kuutiometriä venäläistä kaasua, kun viime vuonna unionin alueelle tuotiin kaasua vielä 155 miljardia kuutiometriä. Myös öljyn tuontikiellon suhteen päästiin kuudennessa pakotepaketissa jonkinlaiseen kompromissiin, vaikkakin Unkari sai kiristettyä itselleen merkittäviä poikkeuksia.

Tärkeintä kuitenkin oli se, että EU-maat saivat yhteisen pakotepaketin kasaan. Komission arvion mukaan 90 prosenttia Venäjän öljyn viennistä EU-maihin pysähtyy viimeistään vuoden loppuun mennessä, mikä puolestaan näivettää Kremlin sotakassaa merkittävästi.

REPowerEU:ssa on kiinnitettävä huomiota siihen, että se mahdollistaisi järkevän siirtymän kohti tulevaisuuden energiamuotoja. Kuitenkaan ei pidä sortua liian tarkkaan energiasääntelyyn, joka lopulta kääntyisi itseään ja tarkoitustaan vastaan. Esimerkiksi liiallinen puuttuminen energiamarkkinoihin voi vaikeuttaa niiden toimintaa. Olennaista on myös pyrkiä varmistamaan teollisuuden kilpailukyky ja kohtuullinen sähkölasku kuluttajalle kohonneista energian hinnoista huolimatta.

Lue lisää mediasta:

MTV: Kymmenen uutiset tiistaina 7.6.

MTV: Uutisaamu keskiviikkona 8.6

YLE: Uutiset 20.30

Suomenmaa: Kokoomusmeppi ihmettelee EU:n ilmastopakettia: sopii kysyä, onko meillä asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä

Verkkouutiset: Meppi EU:n ilmastopaketista – “huumorintaju alkaa loppumaan”

Verkkouutiset: Yksi kunniapuheenjohtaja ja kaksi suurta Ilkkaa

Maaseudun Tulevaisuus: Metsäenergian tulevaisuus ei saa olla uhattuna – On järjenvastaista peräänkuuluttaa metsiin liittyviä innovaatioita ja tehdä metsäteollisuudesta samaan aikaan tarinan roisto

YLE: Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomen kuvalehti: Unkari ulos?

Helsingin Sanomat: EU-parlamentti äänestää bensiini­autojen tuotannosta luopumisesta ja muista ilmasto­laeista – mepit pelkäävät kustannusten nousua

Helsingin Sanomat: Von der Leyen puolusti Puolan elvytysrahoja: ”Yhtään rahaa ei lähde ennen kuin uudistukset on tehty”