Viimeksi tehtyä

Uutiskirje 4/2022

Huhtikuun uutiskirje

Keväiset terveiset Brysselistä. Tässä uutiskirjeessä hyviä uutisia muun muassa sen suhteen, että komissio on vihdoin ryhtynyt toimiin neuvottelemani oikeusvaltio-budjettilain kanssa. Lisäksi asiaa Venäjästä sekä EU-varojen suojaamisesta petoksilta.

Nyt se on virallista – Komissio lähettää notifikaatiokirjeen Unkariin

Komission puheenjohtaja ilmoitti tällä viikolla Strasbourgissa, että oikeusvaltioperiaate kytketään Unkarin saamaan EU-rahoitukseen. Tämän neuvottelemani lain käyttöönottoa on odotettu yli vuosi. Sen tarkoituksena on suojata veronmaksajien varoja väärinkäytöksiltä niissä jäsenvaltioissa, jotka eivät noudata yhteisiä arvoja ja oikeusvaltioperiaatetta. 

EU:ssa on ollut erilaisia näkemyksiä siitä, onko nyt otollinen aika mekanismin käyttöönotolle, sillä se saattaisi vahingoittaa jäsenmaiden yhtenäisyyttä Venäjän sotatoimien keskellä. Itse olen ehdottoman solidaarinen kaikkien jäsenvaltioiden sotaponnisteluille ja Ukrainan sotaa paenneiden ihmisten auttamiselle, mutta tämän budjettilain käyttöönotto on itsessään aivan eri asia. Siinä on kyse meidän veronmaksajien rahojen suojaamisesta väärinkäytöksiltä.

EU:n täytyy itse seurata vain lain kirjainta – ei poliittisia arvioita siitä, mikä nyt on sopivaa ja mikä ei. Unkarin tapauksessa aineisto on kiistaton ja siksi budjettilain mukainen menettely sen kanssa täytyy käynnistää.

Budjettilain mekanismi on hyvin suoraviivainen – Unkarin tulee vastata notifikaatiokirjeeseen kolmen kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen asia siirtyy komissiolle, joka edellyttää Unkarilta selkeitä lakimuutoksia tilanteen korjaamiseksi. Jos Unkari ei niihin määräajan kuluessa suostu, tekee komissio ehdotuksen mahdollisesta budjettivarojen jäädyttämisestä neuvostolle. Saimme onneksi neuvoteltua lain siten, että neuvosto pystyy tekemään päätöksensä määräenemmistöllä. Yksittäinen jäsenvaltio ei tätä torppaa. 

Moni on kysynyt, miksi juuri nyt Unkari mutta ei Puola? Vastaus on yksinkertainen. Unkarista on riittävästi tutkinta-aineistoa siitä, miten korruptio on vaikuttanut EU-varojen väärinkäyttöön. Sen sijaan Puolan tuomioistuinlaitoksen riippumattomuuden rapauttamista ja EU-varojen väärinkäytöksiä ei vielä ole kytketty suoraan toisiinsa. 

Myös muissa jäsenvaltioissa korruptio on lähimpänä laukaisemaan oikeusvaltio-budjettiasetuksen käyttöönoton.

Suomen on tunnustettava tosiasiat Venäjästä

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kirjoittanut historiaan uuden, hyvin synkän luvun. Sellaisen luvun, jota emme olisi uskoneet enää ikinä näkevämme. Raakalaismaiset sotarikokset siviilejä kohtaan ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Samaan aikaan vaikuttaa siltä, että läntinen yhteisö on jäänyt kiusalliseen välitilaan, ja sodan alussa löytynyt yhtenäisyys on unohtumassa.

Vaikka Butšan verilöyly tuomittiin usean päättäjän toimesta, niin tässä kohtaa teot puhuvat enemmän kuin sanat. EU:n vastaisku loistaa poissaolollaan, vaikka jykevimmät päätökset ovat silmiemme edessä – Euroopan on kivihiilen lisäksi irtauduttava venäläisestä öljystä sekä kaasusta ja Venäjältä ostettavan fossiilisen energian maksujenvälityksen keskiössä olevat pankit on suljettava SWIFT:in ulkopuolelle.

Kyseisten keinojen käyttöönotto on välttämätöntä, ja niiden seuraukset heijastuvat varmasti myös EU:n jäsenvaltioihin. Tätä ei pidä kuitenkaan pelätä, eikä se ole millään tavalla perusteltu syy olla ottamatta käyttöön kyseisiä pakotteita, sillä niiden vaikutukset tuntuvat monin kerroin kiperämmin Putinin ja hänen moraalittoman hallintonsa selkänahassa.

Esimerkiksi Saksa on yksi merkittävimmistä toimijoista, joka ei ole tätä tosiasiaa halunnut sisäistää. Sen vastaanhangoittelu aiheuttaa EU:n sisällä juuri sitä, mitä Putin haluaa – erimielisyyksiä. Erimielisyydet eivät puolestaan auta Ukrainaa ja Eurooppaa millään tavalla, vaan päinvastoin. Ahneuden ja omien kansallisten intressien suojelun sijaan on ymmärrettävä, että jokaisesta tekemättä jätetystä päätöksestä ukrainalaiset ovat ne, jotka maksavat lopulta kovimman hinnan. Siis juuri he, jotka tällä hetkellä puolustavat omalla verellään meitä kaikkia eurooppalaisia.

Myös Suomessa on viimein hetki ryhdistäytyä ja tunnustaa tosiasiat Venäjästä. Baltian maat ovat oppineet menneisyydestään Venäjän kanssa, ja johtavat tällä hetkellä esimerkillä. Muun muassa Liettua on kuun alussa ilmoittanut luopuvansa täysin venäläisestä kaasusta, ja Viro tukee Ukrainaa suhteellisesti Suomeen verrattuna monikymmenkertaisesti. Lisäksi Viron parlamentin puhemies ja entinen pääministeri Jüri Ratas esitti jo helmikuussa Naton peruskirjan artikla neljän mukaisia turvallisuuskonsultaatioita.

Sen sijaan Nesteen öljyntuonti Venäjältä Suomeen ei yksinkertaisesti kestä päivänvaloa. Huomionarvoista on se, että Nesteen suurimpien osakkeenomistajien paalupaikalla on valtioneuvoston kanslia, eli suomalaiset veronmaksajat. Putinin sotakassan rahoittaminen öljyntuonnilla tai se, että pihtaamme aseellista ja taloudellista tukea, ei tule olla niitä tekijöitä joista meidät tämän kriisin jälkeen muistetaan. Ollaksemme aidosti historian oikealla puolella, meidän on myös kyettävä tekemään vaikuttavia toimia. Venäläiset diplomaatit olisi pitänyt karkottaa Suomesta jo päiviä sitten, ja tukeamme Ukrainalle, oli se sitten aseita tai euroja, pitäisi kasvattaa huomattavasti.

EU:n budjetin suojaaminen petoksilta ja oligarkeilta 

Maaliskuussa äänestettiin neuvottelemastani mietinnöstä, jonka tarkoituksena on lopettaa EU:n tukirahojen valuminen oligarkkien käsiin. Mietinnön tarkoituksena on ottaa jälleen yksi askel eteenpäin veronmaksajien rahojen turvaamisessa. Olen halunnut tuoda raportissa useamman kerran ilmi, miten tietyissä jäsenmaissa poliitikot ja hallinnon eri toimijat ovat osa oligarkkisia rakenteita.

EU:n budjettivarojen kannalta on olennaista tunnistaa lopulliset edunsaajat sekä ne henkilöt, jotka osallistuvat jäsenvaltioissa EU-varojen käsittelyyn ja ohjaamiseen eteenpäin. Olenkin vaatinut komissiota muuttamaan varainhoitoasetusta ja sisällyttämään siihen ”ammattiin liittyvän eturistiriidan” täsmällisemmän määritelmän. Raportissa tuodaan myös esiin se, että komissiolla on jo nyt käytössään lukuisia välineitä EU-varojen suojaamiseksi. Näitä pitäisi vain uskaltaa käyttää. 

 

Tässä kaikki tältä erää, voit vielä lukea lisää kannanotoistani eri medioissa:

Maaseudun tulevaisuus: Energiariippuvuuden aika on ohi

Iltalehti: Nämä suomalaismepit veisivät Suomen Natoon ehdoitta – muilla varaumia

Yle: Euroopassa on oligarkkeja omastakin takaa – nyt EU-parlamentti haluaa heidän näppinsä irti yhteisistä varoista

Yle: EU aloittaa kurinpitomenettelyn Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta – Sarvamaa: ”Unkarilla on vielä mahdollisuus korjata tilanne

Uusi Suomi: Painava vetoomus Euroopan parlamentista: Venäjä-pakotteita kiristettävä välittömästi – energiatuonti seis, satamat kiinni venäläisiltä ja Ukrainalle toimitettava raskasta aseapua