Viimeksi tehtyä

Uutiskirje 3/2022

Huolestuneet terveiset Brysselistä. Venäjän hyökkäyssota on rikkonut Euroopan jo vuosikymmeniä kestäneen rauhan. Kauniiden puheiden aika on ohi – on ryhdyttävä tositoimiin, jotta voimme puolustaa Euroopan turvallisuutta. Tässä uutiskirjeessä pohdintaa Euroopan sotaisasta tilanteesta ja muutamia valonpilkahduksia muun muassa oikeusvaltioperiaatteeseen liittyen.

Euroopan rauha on rikottu

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan viime viikon torstaina, etenemällä kahdeksalla rintamasuunnalla yli 40 miljoonan asukkaan itsenäiseen eurooppalaiseen valtioon. On sanomattakin selvää, että Euroopan rauha on rikottu. Putinin yritys piirtää Euroopan kartta uudelleen uhkaa muodostua tuhoisimmaksi konfliktiksi mantereellamme sitten toisen maailmansodan. Tähän mennessä on jo kuollut satoja siviilejä ja sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kotoaan.

Mikään ei yhdistä EU:ta ja muita länsimaita enempää kuin yhteinen vihollinen. On selkeästi ymmärretty, että kyse ei ole vain Ukrainan kohtalosta vaan myös meidän läntisten yhteiskuntien arvoista ja demokratiasta. Venäjän hyökkäykseen kiteytyy kahden hyvin erilaisen maailman – autoritarismin ja demokratian – välinen kamppailu. Ukraina on valitettavasti ollut tämän kamppailun keskiössä jo useiden vuosien ajan. Selvää on, että Ukraina ei selviä tästä yksin. EU:n ja muiden länsimaiden on jatkettava niin taloudellista kuin sotilaallista tukeaan, ja seistävä vahvasti Ukrainan rinnalla.

Putinin perustelut sodan aloittamiselle ovat olleet järjettömiä. Hän on muun muassa väittänyt, ettei ole olemassa Ukrainan kansakuntaa, joka olisi nykyisen valtion suvereniteetin arvoinen. Tällaisten irrationaalisten julistusten ja hyökkäysten myötä onkin esitettävä tärkeä kysymys meidän suomalaisten kannalta: Miten ja mihin perustuen kukaan voi kuvitella Suomen ja Ruotsin jäävän Naton ulkopuolelle tämän Putin-kierroksen jälkeen? Täysin absurdi ajatus.

Ruotsi voi toki aina mennä Suomen selän taakse, mutta Suomi ei voi mennä Ruotsin selän taakse. Sitä ylellisyyttä meillä ei ole. Venäjä on täyttä vauhtia murskaamassa itsenäistä eurooppalaista valtiota, mutta Suomessa tämän päivän poliittisten kannanottojen summa mahdollisesta Nato-jäsenyydestä tai sen aikataulusta on täsmälleen samaa lätinää kuin tähänkin saakka – aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vastuu on vallassa olevilla, ja nyt viimeisimmät mielipidemittaukset huutavat myös konkreettisia toimia. Suomen turvallisuuspolitiikan ei tule olla tuuliajolla – on korkea aika tarttua ruoriin ja ohjata Suomi Natoon.

EU:n budjetti voidaan sitoa oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen 

Euroopan unionin tuomioistuin antoi toissaviikolla sinettinsä neuvottelemalleni oikeusvaltiomekanismille, jolla kytketään EU:n budjettirahat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Tuo neuvottelemani laki on ollut voimassa jo vuoden 2021 alusta alkaen, mutta Puola ja Unkari viivyttivät sen käyttöönottoa valittamalla laista tuomioistuimeen – mitä todennäköisimmin siksi, että lain toimeenpano vaikuttaisi ensimmäisenä juuri näihin jäsenvaltioihin.

Tämän budjettilain avulla oikeusvaltioperiaatetta rikkovilta mailta voidaan jäädyttää tai evätä kokonaan EU:n budjetista maksettavat rahat. Tavallisesti tämänkaltaisen päätöksen tekemiseen menisi tuomioistuimelta vuosia. Kaikki kunnia sille, että he onnistuivat tekemään tämän päätöksen alle vuodessa.

Tuomioistuimen päätös on virstanpylväs ottelussa oikeusvaltioperiaatteen puolesta, sekä selkeä voitto demokratialle. Se osoittaa myös, että Euroopan unioni seisoo perusarvojensa takana, ja on valmis puolustamaan niitä viimeiseen asti.

Seuraavaksi katse kääntyy komissioon, jolla ei ole enää mitään syytä vitkutella lain käyttöönoton kanssa. Kun aiheesta keskusteltiin toissaviikolla Strasbourgin täysistuntosalissa, niin annoin puheenvuorossani komissiolle selkeän viestin: Nyt on aika toimia.

Syövän vastaisessa taistelussa on keskityttävä olennaisiin asioihin

Syöpä on isoin terveysongelma Euroopassa. Pelkästään EU:n jäsenvaltioissa syöpään kuolee noin 1,3 miljoonaa ihmistä vuosittain. Syöpä on globaali ongelma, joten ratkaisuja tulee myös etsiä EU:n tasolla. Tästä syystä Euroopan parlamentti perusti ryhmäni EPP:n johdolla valiokunnan, mikä pyrkii löytämään tapoja auttaa eurooppalaisia taistelussa syöpää vastaan. Ryhmäni EPP tekeekin paljon työtä syövän ennaltaehkäisyn puolesta. Näen tämän elintärkeänä terveemmän Euroopan puolesta.

Hyvä tarkoitus ei kuitenkaan aina pyhitä keinoja. Keskustelu syöväntorjunnassa on välillä meinannut joutua sivuraiteille. On keskusteltu muun muassa siitä, saako aikuisten urheilutapahtumissa anniskella tai mainostaa alkoholijuomia. Usein tällaisissa keskusteluissa unohdetaan näiden alkoholituottajien ja yrittäjien merkitys näiden tapahtumien mahdollistajana. Sääntely on tärkeä osa syöväntorjuntaa, mutta kuten monessa muussakin asiassa, myös tässä on pidettävä maalaisjärki mukana.

Meidän tulee keskittyä tehokkaaseen syövän ennaltaehkäisyyn eikä pikkutarkkaan sääntelyyn, jolla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Etusijalle on asetettava moderni lähestymistapa syövän torjuntaan. Panostuksia tulee tehdä uuteen teknologiaan ja tutkimukseen, jotta ihmisiä voidaan diagnosoida ja hoitaa paremmin. Mitä paremmin ymmärrämme syövän taustalla vaikuttavia riskitekijöitä ja biologisia prosesseja, sitä tehokkaammin voimme ehkäistä syövän leviämisen. Panostetaan siis aidosti tehokkaisiin toimenpiteisiin, eikä takerruta lillukanvarsiin.

 

Kiitos sinulle, kun luit uutiskirjeen. Palataan taas seuraavassa!

Petri mediassa:

Kauppalehti: EU-komissio voi nyt aloittaa prosessin, joka jäädyttäisi EU:n budjettirahoituksen oikeusvaltioperiaatetta rikkovilta jäsenmailta. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/eu-tuomioistuin-hylkasi-puolan-ja-unkarin-kanteet-oikeusvaltiokiistassa-meppi-petri-sarvamaa-viimeinen-este-on-nyt-poistunut/c7a25b52-2953-4758-825e-3360b5ee1b49

Maaseuduntulevaisuus: Sarvamaa metsien ja maatalouden ennallistamislainsäädännöstä: ”Kansallista päätäntävaltaamme ohittavaa sääntelyä tulee oikealta ja vasemmalta” https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1795619

Maaseuduntulevaisuus: Tuottajan hätähuutoon vastattava https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/kolumni/artikkeli-1.1780948

The Guardian: ECJ dismisses Hungary and Poland’s complaints over rule-of-law measure https://www.theguardian.com/law/2022/feb/16/ecj-dismisses-hungary-poland-complaints-eu-rule-of-law-measure

Uusi Suomi: ”Viimeinen este on nyt poistunut”, EU voi sulkea rahahanat – Puolalta ja Unkarilta luvassa ”kovaa peliä” https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/a7483379-9028-48ba-a35e-fbfcfc558c17?ref=ampparit:07d6

Verkkouutiset: Petri Sarvamaa: Puolan ja Unkarin kanssa on toimittava nopeasti. https://www.verkkouutiset.fi/petri-sarvamaa-puolan-ja-unkarin-kanssa-on-toimittava-nopeasti/#a5b44dc4

Verkkouutiset: Petri Sarvamaa: EU:ssa tehtaillaan metsäalan kannalta hankalia ehdotuksia. https://www.verkkouutiset.fi/petri-sarvamaa-eussa-tehtaillaan-metsaalan-kannalta-hankalia-ehdotuksia/#a5b44dc4