Ajankohtaista

Uusi Suomi: EU:ssa vireillä outo tilanne – Päätöslauselma kyseenalaistaa Unkarin puheenjohtajakauden: ”Traaginen farssi”

3.6.2023

Euroopan parlamentti äänesti selvin luvuin tuesta päätöslauselmalle, joka haastaa Unkaria sen oikeusvaltio-ongelmista. Pääneuvottelija Petri Sarvamaa (EPP) tylyttää maan toimia.

Euroopan parlamentti äänesti torstaina äänin 442–144 tuesta päätöslauselmalle, joka painottaa Unkarin oikeusvaltio-ongelmia ja kyseenalaistaa valtion edellytykset toimia Euroopan parlamentin puheenjohtajamaana ensi kesästä eteenpäin.

Pääneuvottelijana toiminut EPP:n Petri Sarvamaa kertoo, että päätöslauselma on tärkeä, koska se tuo esiin ensimmäistä kertaa kysymyksen siitä, voiko Unkari toimia Euroopan parlamentin puheenjohtajavaltiona.

Sarvamaa korostaa, että Unkarilla on mahdollisuus korjata oikeusvaltio-ongelmansa ja varmistaa, että EU-budjettia käytetään asianmukaisesti.

”On nähty, että Unkari jarruttaa lähes kaikkia Venäjä-vastaisia pakotteita ja hankaloittaa niiden käsittelyä. Lisäksi Unkari on rikkonut sisäisessä politiikassaan Euroopan unionin perussopimukseen kirjattuja perusarvoja.”

Samaan aikaan päätöslauselma muistuttaa komissiota siitä, että lipsuminen Unkarille asetetuissa tavoitteissa oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen lopettamiseksi EU-budjetin suojaamiseksi ei ole suotavaa.

Sarvamaan mukaan olisi juridisesti mahdollista muokata puheenjohtajamaiden järjestystä, mikä estäisi Unkarin pääsyn puheenjohtajan paikalle ainakin heti ensi vuonna.

Europarlamentaarikon mukaan tällaisessa tilanteessa ei ole aiemmin oltu, jossa puheenjohtajuus evättäisiin johtuen sen erimielisyyksistä peruskysymyksissä.

Jotta Unkarista voitaisiin saada sovitusti puheenjohtajamaa, pitäisi Sarvamaan mukaan tapahtua aitoja muutoksia oikeusvaltiotilanteessa.

Unkari on Sarvamaan mukaan vaikeuttanut esimerkiksi ulkomaisten yhtiöiden toimintaa omalla maaperällään monella tavalla. Sarvamaa kertoo, että Euroopan parlamentti on todennut, että Unkari ei ole enää toimiva demokratia.

Esimerkiksi valtion parlamentille normaalisti esiteltyyn valtionbudjettiin tehtiin 95 muutosta pääministeriasetuksella, ilman parlamentin hyväksyntää.

”Koko budjetti muutettiin sataprosenttisesti ihan toiseksi. Se oli traaginen farssi.”

Ojasta allikkoon?

”Tilanne on siinäkin mielessä vaikea, että eurovaalit järjestetään ensi vuoden kesäkuun yhdeksäs päivä. Uusi parlamentti järjestyy siis heinäkuun ensimmäisenä päivänä, jolloin Unkarin olisi määrä aloittaa puheenjohtajana.”

”Vanha komissio istuu ikään kuin toimitusministeriönä vielä heinäkuussa. Emme tiedä vielä vaalien tulosta, mutta kun ajatellaan EU:n lainsäädäntökonetta, on vaara, että se piiputtaa pahasti vuoden toisen puolikkaan.”

Unkarin lisäksi pakkaa sotkee Sarvamaan mukaan Puola. Viime päivinä Puolassa on hyväksytty laki, joka antaa periaatteessa rajattomat oikeudet estää vaalien tulosta toteutumasta, Sarvamaa kertoo.

”Puolassa on luotu komissio, jonka tavoitteena on seurata Venäjän propagandan soluttautumista Puolassa, mutta komissiolla on valtavat oikeudet estää vaalien voittajaa muodostamasta hallitusta.”

Niin kauan kun Puola ja Unkari tukevat toisiaan oikeusvaltiokysymyksissä, on EU melko hampaaton, Sarvamaa arvioi. Esimerkiksi EU:n perussopimuksen seitsemättä artiklaa ei voida käyttää jos yksikin jäsenvaltio vastustaa sen käyttöönottoa.

Perussopimuksen seitsemäs artikla mahdollistaisi muun muassa äänioikeuden viemisen jäsenvaltiolta.

Haastattelu on julkaistu Uudessa Suomessa 2.6.2023