Viimeksi tehtyä

Turun Sanomat: Osa suomalaisista mepeistä vaatii EU:ta keskeyttämään lyijykieltoa koskevat toimet – rajoitus vaikeuttaisi ammustuotantoa

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on kerännyt laajan parlamentaarikkojen ryhmittymän kahdeksasta eri jäsenmaasta ja viidestä eri poliittisesta ryhmästä, vaatimaan komissiota keskeyttämään lyijykieltoa koskevat toimet kymmeneksi vuodeksi. Vetoomus ei pyri hankkeen hautaamiseen, vaan tasapainoisemman ratkaisun löytämiseen, jotta mahdollinen rajoitus ei vaaranna EU:n turvallisuutta ja puolustusta. Suomalaismepeistä vetoomuksen allekirjoittivat Sarvamaan ohella Henna Virkkunen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Nils Torvalds (r), Elsi Katainen (kesk), Teuvo Hakkarainen (ps) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps).

Komission on tarkoitus antaa oma ehdotuksensa lyijynkäytön rajoitukseksi lokakuun lopulla.

Sarvamaan mukaan komission aikaisemmat vastaukset reserviläistoiminnan, ammustuotannon ja ampumaratojen toiminnan jatkamisen saralla eivät ole olleet riittäviä.

– Komissio on jokaisessa vastauksessaan mennyt viranomaispoikkeuksen taakse. Avoinna on kuitenkin edelleen se, miten komissio aikoo tulkita reserviläistoimintaa suhteessa uuteen rajoitukseen. Mahdollisella uudella rajoituksella on lisäksi merkittäviä vaikutuksia liittyen patruunoiden saatavuuteen, kustannuksiin ja esimerkiksi poliisin käytettävissä olevien ampumaratojen vähenemiseen, kertoo Sarvamaa.

Sarvamaan mukaan sisäministeriön poliisiosaston lausunto asian tiimoilta on yksiselitteinen, sillä poliisi on useilla paikkakunnilla täysin riippuvainen ulkopuolisten hallinnoimista ampumaradoista. Sama pätee reserviläistoimintaan. Sarvamaan mukaan myös lyijyluotien käytön kieltäminen vähentäisi merkittävästi sekä metsästys- että ampumaurheiluharrastusta.

Sarvamaan mukaan on ristiriitaista, että samaan aikaan komissio on aloittanut 500 miljoonan euron hankeen, jonka tarkoituksena on lisätä tuotantokapasiteettia Euroopan ammuspulan ratkaisemiseksi.

Uutinen on julkaistu Turun Sanomissa 4.10.2023