Ajankohtaista

Suurin syyllinen eurooppalaisten riippuvuudesta venäläiseen energiaan on Saksa, eikä EU voi sivuuttaa tätä tosiseikkaa itsesensuurilla

7.9.2022

Suomen kannalta tärkeä päätös tehdään myös muutaman viikon päästä parlamentin täysistunnossa, kun päätetään, onko metsäenergia kestävää.

Energiakriisi ei tullut yllättäen puun takaa. Riskit olivat selviä ja tunnistettavissa jo vuosien ajan.

Uhkaavat pelimerkit olivat selvästi pöydällä jo viimeistään viime syksynä, kun puhuin parlamentissa energiakriisin vaarasta, moneen otteeseen ja monelle taholle.

Ensi talven sähkölaskut tulevat olemaan tavallisille suomalaisille kova paikka. Ilmojen viiletessä kansalaisten huoli epävarmasta energiatilanteesta ymmärrettävästi kasvaa. Yli puoli miljoonaa suomalaista kotia lämmitetään sähköllä – luku on kylmäävä. Ymmärrys siitä, mihin kaikkeen yhteiskunnassamme tarvitaan sähköä, tuntuu avautuvan meille kaikille pala palalta.

Energiakeskustelussa riittää syyttäviä sormia. Keskustelu siitä, miten energiaa kulutetaan ja säästetään tulee asettaa oikeisiin mittasuhteisiin. Tavallinen kuluttaja ei ole energiakriisin syypää, eikä vastuuta lähestyvästä kriisistä voida vyöryttää kansalaisten harteille. On suorastaan irvokasta nostaa tikun nokkaan vartin sijaan puoli tuntia suihkussa viettävä teini, kun syy-seuraussuhteet ovat alusta asti olleet aivan muiden tahojen käsissä.

Energiakriisi on paitsi Venäjän aiheuttama, myös itse aiheutettu. Suurin syyllinen eurooppalaisten riippuvuudesta venäläiseen energiaan on Saksa, eikä EU voi sivuuttaa tätä tosiseikkaa itsesensuurilla. Jälki tulee olemaan pahimmassa tapauksessa äärimmäisen rumaa, jos tähän tilanteeseen päätymistä ei arvioida riittävän rehellisesti. Saksan on kannettava vastuunsa.

Tarvitsemme myös kunnon keinoja tukea kansalaisia energiakriisin edessä. Positiivisempiakin uutisia on kuultu: Suomessa Olkiluoto 3:n testaukset ovat edenneet hyvään vaiheeseen. Toivoa sopii, että myös Saksassa päättäjät ymmärtävät perua päätöksensä sulkea maan loput ydinvoimalat.

Suomen kannalta tärkeä päätös tehdään myös muutaman viikon päästä parlamentin täysistunnossa, kun päätetään, onko metsäenergia kestävää. Vahvaa vaikuttamistyötä tarvitaan, koska huomattavan suuri osa suomalaisesta sähköstä on peräisin metsäenergiasta.

Suomalaisten on oltava kärppänä EU:ssa, kun sähkömarkkinoita uudistetaan energiakriisin jälkimainingeissa. Suomessa on asiat hoidettu hyvin, sillä olemme rakentaneet energiansaannin useamman energialähteen varaan ja muun muassa tämän ansiosta sähkö on ollut Suomessa verrattain halpaa. Ei saa missään nimessä käydä niin, että sähkömarkkinoita uudistettaessa me Pohjoismaissa joutuisimme kompensoimaan muiden EU-maiden sähkölaskuja.

EU:lta on syytä odottaa myös vahvempaa johtajuutta energiakriisin ratkaisun suhteen. Tällä hetkellä komissiossa ollaan keskitytty liialti massiivisiin pitkän aikavälin hankkeisiin, josta RePowerEU-suunnitelma on oiva esimerkki. Venäläisestä fossiilisesta energiasta on päästävä irti mahdollisimman nopeasti, mutta myös kuluttajien tueksi tarvitaan EU:lta lyhyen aikavälin ratkaisuja.

Toivon vakaasti, että näitä ratkaisuehdotuksia myös kuullaan, kun komission saksalainen puheenjohtaja Ursula Von der Leyen pitää vuosittaisen State of the Union -puheensa. Nyt jos koskaan EU:lla on paikka olla suunnannäyttäjänä.

Kaikesta huolimatta yhden reunaehdon on toteuduttava: Venäjälle ei pidä antaa millimetriäkään periksi, sillä kyse on historiallisesta hyökkäyksestä koko länttä vastaan.

Kirjoittaja on europarlamentaarikko (kok.)

Kolumni julkaistu Maaseudun tulevaisuudessa.