Ajankohtaista

Uusi Suomi: ”Suomi on venäläisturisteille ainoa maareitti” – yli 30 meppiä vetoaa Sanna Mariniin, myös Suomen mepit kirjelmöivät

23.9.2022

34 meppiä eri maista sekä puolet Suomen mepeistä ovat kirjelmöineet venäläisten viisumeista pääministeri Sanna Marinille. Suomalaismeppien kirjeen allekirjoittajat tulevat hallituspuolueista.

Useat europarlamentaarikot vetoavat pääministeri Sanna Mariniin (sd) Schengen-viisumien kieltämiseksi.

Oppositiopuolue kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on lähettänyt pääministeri Marinille kirjeen, johon hän on kerännyt 34 europarlamentaarikon nimet. Allekirjoittajat tulevat eri maista ja useasta poliittisesta ryhmästä. Kirjeessä vaaditaan Marinin hallitukselta välittömiä toimia Schengen-viisumien kieltämiseksi humanitaariset poikkeukset huomioiden.

Lisäksi puolet Suomen europarlamentaarikoista vaatii yhteisessä kannanotossa Venäjän viisumikäytäntöjen tiukentamista koko EU-alueella. Jos näin ei käy, allekirjoittajien mukaan Suomen tulee toimia asiassa omaehtoisesti. Seitsemän suomalaismeppiä hallituspuolueista huomauttaa, että pelkkä EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen jäädyttäminen ei itsestään estä venäläisten turistien matkailua Eurooppaan.

Parlamentaarikkojen kirjeen ovat allekirjoittaneet Alviina Alametsä (vihr), Eero Heinäluoma (sd), Elsi Katainen (kesk), Heidi Hautala (vihr), Mauri Pekkarinen (kesk), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Ville Niinistö (vihr). Suomen mepit ovat kirjelmöineet asiasta komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille, korkea edustaja Josep Borrellille, komissaari Ylva Johanssonille, pääministeri Marinille, ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) ja sisäministeri Krista Mikkoselle (vihr).

”Maanantaista 19. syyskuuta alkaen, Suomi on venäläisturisteille ainoa maareitti Euroopan unionin alueelle. Itse myöntämiensä turistiviisumien lisäksi Suomen kautta tapahtuu turismiliikennettä muidenkin maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla. Yhteisen EU-linjan aikaansaaminen Venäjän viisumirajoituksien osalta on siksi ensisijaisen tärkeätä”, kirjeessä todetaan.

Mukana meppejä Baltiasta ja Puolasta

Baltian maat ja Puola eivät ole enää 19. syyskuuta alkaen päästäneet venäläisturisteja maahan lukuun ottamatta tiettyjä poikkeuksia. Suomi jättäytyi aiemmin ulos Baltian maiden ja Puolan yhteisestä viisumilinjauksesta, joka tuli voimaan maanantaina.

Sarvamaan kirjeen allekirjoittajien joukossa on meppejä yhdestätoista eri maasta, erityisesti Baltian maista sekä Puolasta.

Suomen hallitus on vähentänyt roimasti myönnettävien viisumien määrää, mutta ei ole kokonaan lopettanut uusien viisumien myöntämistä eikä pysäyttänyt muiden maiden viisumeilla Suomeen saapuvia venäläisturisteja. Hallitus on viitannut juridisiin esteisiin vedonnut EU:n yhteisen linjan puolesta.

Sarvamaan kirjeessä muistutetaan hallitusta muun muassa siitä, että EU-tason ratkaisua ei ole aikaa odottaa.

“Venäläisten turistien matkaaminen Suomeen ja sitä kautta muualle maailmaan on ollut jo pitkään moraalisesti arveluttavaa. Hallituksella on ollut useita tilaisuuksia korjata asia, ja toimiin onkin ryhdytty julkisen paineen kasvettua liian suureksi. Vetoomuksella haluamme myös viestiä hallitukselle sitä, että Euroopan unionista löytyy tukea nopeille kansallisille ratkaisuille”, Sarvamaa toteaa tiedotteessa.

Ulkoministeri Haavisto kertoi keskiviikkoiltana, että Suomi valmistelee kansallista ratkaisua, jolla voitaisiin rajoittaa turistiliikennettä Venäjältä tai jopa kokonaan estää se. Pääministeri Marinin totesi torstaina, että hallituksella on ”vahva tahto” siihen, että sekä turistiviisumeilla että muiden maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla Suomeen tulo loppuu.

Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona osittaisesta liikekannallepanosta. Sarvamaan mukaan se tulee olemaan hallinnollisesti useamman kuukauden toimenpide.

“Suomen työkalupakki tulee saattaa rajoillamme sellaiseen kuntoon, että sillä voidaan vastata oikeasuhtaisesti muuttuneeseen tilanteeseen. Esimerkiksi rajavartiolaissa on pykälä, joka voitaisiin ottaa käyttöön siksi aikaa, kun laajempaa kansallista lainsäädäntöä valmistellaan tai viisumisäännöksiin sorvataan uusia tulkintoja”, Sarvamaa sanoo.

Julkaistu Uusi Suomessa 23.9.2022.