Ajankohtaista

Suomen maidontuottajien tukipaketti on edelleen pöydällä, Maaseudun Tulevaisuus

21.11.2014

Keskiviikkona uutisoitiin Baltian maiden maidontuottajien saamasta tukipaketista. Lehdet nostivat esiin Viron, Latvian ja Liettuan osuudet, ja kysyivät miksi Suomelle ei myönnetty mitään. Miten tässä näin kävi? Vai kävikö sittenkään?

Alkuun on syytä rauhoitella hieman. Kyseessä on kaksi eri kokonaisuutta. Baltiaan nyt myönnetty tuki ei tarkoita, että Suomen mahdollisuus saada tukea olisi mennyttä, tai edes heikentynyt.

Muutama mahdollinen kuoppa matkassa on, mutta ne eivät ole sidoksissa kenenkään muun saamaan apuun. Maidontuottajien tukemiseen tarkoitetuista rahoista on väännetty jo pitkään, ja kokonaisuudesta on kasvanut monimutkainen verkko.

Kirjoitin viime kuussa komission yrityksestä siirtää maatalousrahoja muiden projektien rahoittamiseen. Budjettivaliokunnassa teimme kovan työn muuttaaksemme tilannetta ja luodaksemme painetta komission suuntaan rahojen välttämättömyydestä. Parlamentti on ennenkin osoittanut ymmärtävänsä tilallisten todellisuutta komissiota paremmin, ja nyt oli budjettivaliokunnan vuoro osoittaa se.

Komissio onkin nyt paineen myötä kaivanut tarvittavan summan viimeisimpään budjettiesitykseensä. Maidontuottajille maksettavia korvauksia ei näin tarvitsisi maksaa maatalouden kriisirahaston lähes tyhjästä kirstusta, kuten varasuunnitelma oli.

Neuvottelut EU:n ensi vuoden budjetista parlamentin, komission ja neuvoston kesken kuitenkin kariutuivat tällä viikolla. Ongelmaksi se voi muodostua, jos sopuun ei päästä ennen joulua. Ilman hyväksyttyä budjettia ensi vuodelle, kaikenlaiset lisäkustannukset pyrittäisiin minimoimaan kautta linjan. Silloin tukirahat olisivat todennäköisesti kiven alla.

Tämä tilanne on kuitenkin vielä vältettävissä. Kuten EU-neuvotteluissa ennenkin, takarajan nopea lähestyminen saattaa tuoda osapuolet sovun ääreen. Jos näin käy, on kaikki syyt uskoa maitorahojen säilyvän budjetissa suunnitellusti.

Nyt komissio julkisti ensimmäisen, pienimuotoisen tukipaketin – Baltian maille. Tilanne siellä on tilastojen mukaan vielä Suomeakin akuutimpi, joten ensiavun kanssa kiirehdittiin. Seuraavaksi neuvotellaan Suomen osasta. Jos ja kun maidon tuottajahinta Suomessa laskee riittävästi, jotta komission asettamat ehdot tuen myöntämiseksi täyttyvät, alkaa suomalaisten maidontuottajien tukipaketin valmistelu.

Kaikki vaikutuskanavat ovat olleet käytössä jotta kauan odotettu tukipaketti Suomelle toteutettaisiin, ja vaikuttamisessa on onnistuttu toistaiseksi hyvin. Kaikki on asemissa siihen, että ehtojen täytyttyä komissio myöntää rahat ja laittaa ne maksuun. Vielä odotellaan palapelin muiden osien osumista kohdalleen.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 21.11.2014