Viimeksi tehtyä

Sopu 50 miljardin Ukraina-välineestä EU-parlamentissa – Sarvamaa: ”Me tuemme teitä voittoon asti”

Euroopan parlamentti äänesti eilen selkein lukemin (512 puolesta, 45 vastaan ja 63 tyhjää) kannastaan Ukrainan 50 miljardin rahoitusvälineeseen. Välineestä neuvotellut europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kommentoi tulosta tuoreeltaan Strasbourgista.

”Euroopan parlamentti lähettää Ukrainaan selkeän viestin – me tuemme teitä voittoon asti, ja erityisesti sen jälkeen”, kertoo Sarvamaa.

”Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa on nyt käyty yli 600 päivää, eikä loppua ole näkyvissä. Ukraina-väline mahdollistaa selkeän näkymän Ukrainan jälleenrakentamiseksi”, Sarvamaa jatkaa.

Ukraina saa EU:lta 50 miljardia euroa rahoitusta vuosina 2024-2027. Summasta 33 miljardia on takaisinmaksettavaa lainaa, loput 17 miljardia maksetaan avustuksina.

Sarvamaan mukaan väline sitoo Ukrainan tiukemmin kohti EU:n jäsenyyttä.

”Ukraina-välinettä koskevaan lainsäädäntöön on nyt kirjattu pieteetillä niitä toimenpiteitä, joita Ukrainan on tehtävä lähentyäkseen EU-jäsenyyden vaatimia arvoja ja kriteereitä. Toin parlamentin kantaan useita muutoksia liittyen esimerkiksi oikeusvaltion toimintaedellytysten parantamiseen, EU:n budjetin suojaamiseen sekä oligarkkisten rakenteiden purkamiseen liittyen”, sanoo Sarvamaa.

”Oikeusvaltioperiaatteen ja muiden eurooppalaisten perusarvojen tukeminen luo vakaan perustan vahvemmalle Ukrainalle. Se mahdollistaa lopulta Ukrainan täydellisen irtautumisen Venäjän vaikutusvallasta”, jatkaa Sarvamaa.

Sarvamaa korostaa, että Ukrainan jälleenrakentaminen tulee vaatimaan taloudellisia panostuksia myös tulevaisuudessa.

”50 miljardilla ei pitkälle pötkitä. Venäjän hyökkäyksen taloudelliset kustannukset ovat jo nyt noin 270 miljardia euroa, ja Ukrainan jälleenrakennusprosessin on arvioitu maksavan noin 384 miljardia euroa. Tähän budjettipaineeseen myös EU:n jäsenmaissa tulee varautua”, muistuttaa Sarvamaa.

Lopullinen sopu Ukraina-välineestä saavutetaan Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden välisissä neuvotteluissa vielä tämän vuoden aikana.