Viimeksi tehtyä

Sarvamaa vastustaa Suomen linjausta alkoholin etämyynnistä

Suomen hallitus pyrkii estämään alkoholin etämyynnin muista EU-maista Suomeen. Etämyynnistä puhutaan esimerkiksi kun kuluttaja tilaa tuotteita toisesta EU-maasta kotiinsa verkkokaupan välityksellä. Myyjä  osallistuu jollakin tavalla tuotteen kuljetukseen ja maksaa verot kohdemaahan.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) pitää Suomen hallituksen pyrkimystä ongelmallisena ja EU:n lainsäädännön vastaisena. Hän on nostanut asian esille tiedotteessaan ja IL-blogikirjoituksessaan. Sarvamaa on jättänyt asiasta myös useita kyselyitä komissiolle, joista viimeisimpään ei ole saatu vielä vastausta.

Tuonnin rajoittaminen EU:n sisämarkkinoilla ilman poikkeuksellista syytä on kielletty. Tavaran vapaa liikkuvuus on yksi neljästä EU:n perussopimuksessa säädetyistä vapaudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on kuitenkin perustettu työryhmä kiellon edistämiseksi. Sarvamaa toteaa komission jo aiemmin todenneen, ettei Suomella ole perusteita alkoholin etämyynnin kieltämiselle ja painottaa, ettei tällainen menettely tule kestämään EU:n tarkastelussa.