Viimeksi tehtyä

Sarvamaa Suomen vaikutusvaltaisin meppi

EU-politiikkaa seuraava ja tilastoiva riippumaton kansalaisjärjestö Votewatch Europe on laatinut listan Euroopan parlamentin vaikutusvaltaisimmista edustajista. Selvityksen mukaan suomalaisista mepeistä eniten vaikutusvaltaa on Petri Sarvamaalla. Sarvamaa nousee myös koko parlamentin vertailussa vaikutusvaltaisimman 5 prosentin joukkoon. Hän on jaetulla 31. sijalla parlamentin 751 edustajasta.

Votewatch laati perusteelliseen tutkimukseen oman algoritmin, joka koostuu kymmenistä eri tekijöistä. Lisäksi järjestö haastatteli 234 asiantuntijaa, jotka ovat vuorovaikutuksessa Euroopan parlamentin kanssa. Mepit saivat selvityksessä pisteitä ennen kaikkea poliittisista luottamustehtävistä, kuten valiokuntien puheenjohtajuuksista, koordinaattorin tehtävistä ja neuvottelurooleista parlamentin käsittelemissä mietinnöissä ja päätöslauselmissa.

”Tällainen tulos tietenkin ilahduttaa. Se on tullut kovan työn kautta, ja uskon myös, että ammattitaustastani toimittajana on ollut apua pienelle maalle tärkeässä verkottumisessa. Täysin sujuva englannin kielen taito on tietenkin verkottumisen ehdoton edellytys”, Sarvamaa sanoo.

Samalla Sarvamaa muistuttaa, että Votewatch mittaa tutkimuksessa puhtaasti vaikutusvaltaa, ei kenenkään paremmuutta toisiin nähden. ”Äänestäjät valitsevat edustajia monin eri perustein. Ei tämä tee minusta oikeaa valintaa kaikille. Toiset ovat tehokkaampia toisissa asioissa”, Sarvamaa korostaa.

Tutkimuksen mukaan Euroopan parlamentin vaikutusvaltaisin meppi on sen puhemies, saksalainen sosiaalidemokraatti Martin Schulz. Seuraavilla sijoilla ovat keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmän puheenjohtaja, niinikään saksalainen Manfred Weber ja italialainen sosialisti Gianni Pittella, joka johtaa parlamentissa sosialistien ja demokraattien ryhmää (S&D). Sarvamaa on keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmässä.