Viimeksi tehtyä

Sarvamaa parlamentin ympäristövaliokunnan tuloksesta ennallistamiseen: ”Esityksen kaatuminen valiokunnassa oli selvä signaali komissiolle”

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on ollut kriittinen EU:n ennallistamisasetusta kohtaan. Raportti hylättiin äänin 44/44/0 Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa tiistaina 27.6. Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta ja kalatalousvaliokunta ovat lausunnoissaan aikaisemmin äänestäneet asetusta vastaan.

”Olen seurannut ympäristövaliokunnan neuvotteluita lähietäisyydeltä ja nähnyt, kuinka tiukkaa peliä pelataan. EPP-ryhmä lähti ajamaan vahvan signaalin antamista komissiolle ja ainekset siihen on nyt kasassa.” toteaa Sarvamaa.

Sarvamaa on linjannut kantansa komission toimintaan vahvasti. Hän kuvaa komission kulisseissa tapahtunutta vaikuttamista ”kummalliseksi suhmuroinniksi” ja pelkää, että jos toimintatapa ei jää yhteen aloitteeseen, se tulee pahimmillaan heikentämään eurooppalaista demokratiaa.

”En minäkään ollut alun perin tätä asetusta vastaan, eikä ollut EPP-ryhmäkään. Ryhmästä maalataan nyt äärioikeistolaista uhkakuvaa ja sille yritetään antaa turhanpäiväisen änkyröijän maine. Emme me ole mitään denialisteja, vaan pidämme kansalaistemme puolia. EPP on ollut veturina monen muun ympäristölainsäädännön läpiviennissä”, linjaa Sarvamaa.

”Totuus on se, että ryhmä oli kyllä alkukeväästä valmis neuvottelemaan ja EPP:n jäsenet, minä mukaan lukien, tekivät aloitteeseen satoja muutosehdotuksia. Raportin pääneuvottelija ei suostunut kuuntelemaan käytännössä mitään näistä ehdotuksista. Eihän se ole mitään demokratiaa. Johonkin pisteeseen oli vedettävä raja ja se piste oli nyt tässä”, Sarvamaa summaa.

Parlamentin kanta saa lopullisen sinettinsä heinäkuun täysistunnossa.

”Ensi kuun täysistunto tulee olemaan jännitysnäytelmä ja muutosehdotuksia tullaan tekemään viime metreille asti aivan valtava määrä. Lopputulos voi olla melko lailla mitä vain, mutta toki EPP-ryhmä edelleen ajaa asetuksen palauttamista komissiolle”, Sarvamaa sanoo.

”EU:n ekosysteemien tilan parantuminen ei ole eikä se voi olla ainoastaan yhdestä lainsäädännöstä kiinni. Me kaikki kyllä tiedämme, että on kiire vaikuttaa luonnon tilan parantamiseen, mutta tämän aloitteen kaltaisella lähestymistavalla avaamme vain tien entistä epätasapainoisemmalle päätöksenteolle. Siksi oli aika painaa jarru pohjaan”, Sarvamaa päättää.