Viimeksi tehtyä

Sarvamaa: Olympialaisiin osallistuvien venäläisurheilijoiden on tuomittava Venäjän hyökkäys

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) vaatii, että osallistuakseen Pariisin olympialaisiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden on tuomittava Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach ei ole vielä linjannut selkeästi, miten venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijoihin suhtaudutaan Pariisin olympiakisoissa vuonna 2024. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty sitä, että urheilijat otettaisiin kisoihin mukaan niin kutsuttuina neutraaleina urheilijoina, ilman edustamansa valtion tunnuksia.

”Tämä ei olisi millään tapaa ongelmaton ratkaisu – on lukemattomia esimerkkejä siitä, miten venäläisillä urheilijoilla on suoria kytköksiä maan armeijaan, tai kuvia siitä, kuinka venäläisurheilijat ovat ottaneet osaa Putinin järjestämiin, Ukrainan sotaa tukeviin konsertteihin.”, kertoo Sarvamaa.

”Jos minä saisin päättää, näiden maiden urheilijoilta kiellettäisiin pääsy kisoihin kokonaan. Realistisempi vaihtoehto olisi kuitenkin se, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat velvoitettaisiin irtisanoutumaan kotimaansa hirmuteoista Ukrainassa.”, jatkaa Sarvamaa.

Sarvamaa on allekirjoittajana kymmenien europarlamentaarikkojen vetoomuksessa kansainväliselle olympiakomitealle, jossa vaaditaan, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat sitoutuisivat julkisesti vastustamaan aggressiota kaikkia YK:n jäsenvaltioita vastaan.

”Jos olympiakirjan yksi perusperiaatteista on edistää rauhanomaista yhteiskuntaa, niin miten voisimme sallia hyökkäyssotaa käyvien urheilijoiden osallistumisen kisoihin ilman, että he irtisanoutuvat hallitustensa toimista?”, kysyy Sarvamaa.

Sarvamaan mukaan olympialaisia ei voi pitää poliittisesti neutraalina tapahtumana.

”On epärehellistä sanoa, että urheilu ja politiikka olisivat erossa toisistaan. Urheilu on ollut koko Putinin kauden kenties yksi tärkeimmistä välineistä juurruttaa hänen asemaansa länsimaissa.”, päättää Sarvamaa.