Viimeksi tehtyä

Sarvamaa esittää EU-budjettiin projektia Venäjän propagandan torjumiseksi

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) esittää yhdessä parlamentin pääneuvottelijan Siegfried Mureșanin (Romania, EPP) kanssa EU:n vuoden 2018 budjettiin kolmen miljoonan euron pilottiprojektia Venäjän propagandan torjumiseksi. Projektin tavoitteena on estää Venäjän vaikutusyritykset kouluttamalla EU-edustustojen väki tarkkailemaan ja vastaamaan Venäjän levittämään harhaan johtavaan tietoon.

”Venäjän propagandan torjuminen on EU:lle tärkeää, mutta rahaa siihen ei ole budjetista löytynyt”, Sarvamaa huomauttaa. Nyt esitetty projekti lisäisi kykyä tunnistaa Venäjän levittämiä vääriä tietoja EU:n itäisten naapurien kuten Ukrainan, Moldovan ja Georgian lisäksi Baltiassa sekä esimerkiksi vaalien alla myös muissa EU-maissa.

Sarvamaan mukaan EU:lla on näissä tehtävissä tällä hetkellä 10 ihmistä ja käytettävissä 200 000 euroa. ”Se ei riitä, kun vastassa on erittäin laajalle levinnyt, tarkasti kohdennettu ja runsaasti rahoitettu propaganda-kampanja”, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaasta on hälyttävää, että Venäjä pyrkii horjuttamaan demokratiaa ja vaikuttamaan vaaleihin länsimaissa. ”Se lisää poliittista järjestelmää kohtaan tunnettua epäluottamusta. Nyt tarvitaan kipeästi vastatoimia. Euroopalla ei yksinkertaisesti ole varaa menettää kansalaisten luottamusta”, Sarvamaa muistuttaa.

Seuraavaksi komissio arvioi Sarvamaan ja Mureșanin esittämän projektin, minkä jälkeen se voidaan ottaa mukaan syksyllä alkaviin vuoden 2018 budjettineuvotteluihin. Aloitteessa ovat mukana myös mepit Michael Gahler (Saksa, EPP), Eduard Kukan (Slovakia, EPP) ja Ines Vaidere (Latvia, EPP).