Viimeksi tehtyä

Sarvamaa ehdottaa: Suomen haettava Sunilan työntekijöille tukea EU:n erityisrahastosta

Kokoomuksen europarlamentaarikko kehottaa Suomea hakemaan tukea EU:n globalisaatiorahastosta Storan Enson Sunilan tehtaan työntekijöille. Sunilan sellutehtaan suunniteltu sulkeminen tapahtuisi tämän vuoden loppupuoliskolla ja koskisi arviolta 250 työntekijää.

”Sunilan tehtaan suunniteltu sulkeminen on inhimillinen tragedia niin yksittäisille työntekijöille kuin koko Kymenlaakson alueelle. Nyt tarvitaan nopeita tukitoimenpiteitä kansallisesti sekä erityisesti EU-välineistä”, vaatii Sarvamaa.

Globalisaatiorahasto on EU:n erityisväline, josta tuetaan globaalien rakennemuutosten vuoksi työnsä menettäneitä ja autetaan heitä työllistymään uudestaan. Rahastosta myönnettiin esimerkiksi vuonna 2021 1,8 miljoonaa euroa toimenpiteisiin, joilla tuettiin 500 koronapandemian vuoksi irtisanottua Finnairin työntekijää.

”Eikä Finnair ole ainoa. Rahaston budjetti on vuosittain 210 miljoonaa euroa, ja sillä on tuettu yrityksiä aina autoteollisuudesta kahviautomaatteja tarjoaviin yrityksiin”, sanoo Sarvamaa.

”Nyt olisi Stora Enson vuoro. Yhtiö on joutunut Venäjän hyökkäyssodan myötä muuttamaan toimintansa rakenteita radikaalisti, ja näin ollen voisi olla oikeutettu EU-tukeen. Irtisanottuja työntekijöitä tukeva hanke olisi toteutettava tiiviissä yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa, jotta niin irtisanotut työntekijät kuin Kotkan ja Kymenlaakson alue hyötyisi tuesta mahdollisimman paljon”, jatkaa Sarvamaa.

Globalisaatiorahastosta myönnetyillä varoilla voidaan tarjota työttömäksi jääneille yksilöllisiä palveluita. Näitä ovat esimerkiksi työnhakuneuvonta, ammatinvalintapalvelut, koulutus ja uudelleenkoulutus tai tuki yrityksen perustamiseen. 

”Tämänkaltaisilla palveluilla olisi merkittävä vaikutus sen suhteen, että Stora Enson osaavat työntekijät löytävät uusille urille ja työllistyvät uudelleen. Suomella ei ole varaa heittää hukkaan heidän osaamistaan vaan päinvastoin on varmistettava, että maassamme on ensiluokkaista ja tulevaisuuteen katsovaa työvoimaa jatkossakin”, toteaa Sarvamaa.

Sarvamaa kehottaa asiasta vastuussa olevaa työ- ja elinkeinoministeriötä ripeisiin toimiin.

”Nyt kun uusi hallitus on saatu muodostettua, virkatyö hakemuksen jättämiseksi tulisi aloittaa pikimmiten, sillä hakemusprosessi ottaa EU-koneistossa vielä oman aikansa. Näin myös saadaan selville ajoissa, onko Stora Enson ylipäätään mahdollista saada EU-rahoitusta irtisanottujen tukemiseksi vai ei”, päättää Sarvamaa.