Viimeksi tehtyä

Sarvamaa ärähtää EU-johtajille: ”Venäjän kaasuhanat kiinni”

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa patistaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyeniä sekä jäsenmaiden neuvoston puheenjohtaja Charles Micheliä sulkemaan Venäjän kaasuhanat Eurooppaan.

”Asia on hyvin yksinkertainen – Venäjältä ei pidä tuoda kaasua Euroopan unionin alueelle. Venäläisen kaasun tuominen EU:n alueelle olomuodossa kuin olomuodossa olisi pitänyt saada loppumaan jo ajat sitten.”, sivaltaa Sarvamaa.

”Valitettavasti todellisuus on päinvastainen – tämän vuoden tammi-heinäkuussa Venäjältä peräisin olevan nesteytetyn maakaasun kokonaistuonti EU:hun on kasvanut 40 prosenttia vuoteen 2021 verrattaessa. Tämä on tuonut Putinin sotakirstuun arviolta lähes 6 miljardia euroa lisää rahaa.”, jatkaa Sarvamaa.

EU:n jäsenmaat ovat Venäjän hyökkäyksen jälkeen päässeet sopuun 11 pakotepaketista, mutta kaasua koskevat pakotteet ovat jääneet vähäisemmälle huomiolle poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Nyt europarlamentaarikot yli puoluerajojen patistavat yhteisvetoomuksessa komissiota ja jäsenmaita toimimaan.

”Sormella ei voida osoittaa vain komissioon. Myös jäsenmaat ovat kääntäneet katseensa muualle ja luottaneet siihen, että ongelma poistuisi itsestään. Kaasua koskevia pakotteita ei olla uskallettu ajaa, koska suuret jäsenvaltiot kuten esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat hyvin riippuvaisia kaasusta.”, kertoo Sarvamaa.

”Esimerkiksi ranskalainen energiajätti TotalEnergi on yksi Euroopan suurimmista venäläisen kaasun ostajista.”, jatkaa Sarvamaa.

Sarvamaan mukaan kyse on myös poliittisesta vastuunkannosta ja ennen kaikkea siitä, että EU ei omilla toimillaan rahoita Venäjän hyökkäyssotaa.

”EU-maiden on toimittava asiassa yhdessä, kuten useissa Venäjää koskevissa pakotteissa on onnistuttukin toimimaan. Poliittinen vapaamatkustus asian tiimoilta on saatava loppumaan”, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaan mukaan Euroopan unioni on omissa toimissaan ristiriitainen.

”Ensi vuoden alusta alkaen Ukrainaa tuetaan unionin toimesta 50 miljardilla eurolla, mutta samaan aikaan jatkamme venäläisen kaasun ostamista. Minun silmissäni tämä vaikuttaa hölmöläisten peiton jatkamiselta.”, toteaa Sarvamaa.

Lisäksi Sarvamaa huomauttaa, että sodan pitkittyessä Euroopan unioni löytää kaasukysymyksen edestään joka tapauksessa.

”Mitä pidempään Euroopan unionin jäsenmaat jatkavat venäläisen kaasun ostamista, sitä kauemmin ukrainalaiset joutuvat myös taistelemaan itsenäisyydestään rintamalla.”, päättää Sarvamaa.