Viimeksi tehtyä

Ruoan hinta ei voi mennä elintarviketurvallisuuden edelle

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) allekirjoitti Brasilian lihasektorin lahjontaskandaalia käsittelevän kysymyksen komissiolle. ”Komission on kerrottava, mitä se on jo tehnyt brasilialaisen tuontilihan turvallisuuden varmistamiseksi ja miten vastaavat petokset tulevaisuudessa estetään”, Sarvamaa sanoo.

”On huolestuttavaa, että oma tuontivalvontamme ei havainnut saastunutta lihaa. EU:n on pystyttävä paremmin takaamaan rajojensa sisälle tuotavan ruoan turvallisuus”, Sarvamaa vaatii. Brasilian viranomaisten erikoisoperaatiossa tarkastamasta 21 lihanjalostuslaitoksesta neljällä on ollut tuontilupa EU:n alueelle.

Sarvamaan mukaan kohu brasilialaisen lihateollisuuden epähygieenisistä toimintatavoista ja viranomaisten lahjonnasta korostaa elintarviketurvallisuuden ja luotettavien tarkastusten tärkeyttä. ”Ruoan turvallisuudesta ei saa lipsua edes tiukkojen kustannuspaineiden alla. Elintarvikevalvonnan jokaiseen lenkkiin pitäisi voida luottaa.”

Euroopan parlamentti hyväksyi 15.3. uudet säännöt, joilla pyritään tiukentamaan elintarviketarkastuksia sekä EU:n jäsenvaltioissa että kolmansissa maissa. ”Tällä hetkellä valmiudet pitää huolta elintarvikkeiden turvallisuudesta vaihtelevat suuresti EU:n eri jäsenvaltioiden välillä”, Sarvamaa sanoo.

Euroopan parlamentti esitti komissiolle maatalousvaliokunnan suullisen kysymyksen Brasilian lihasektorin korruption aiheuttamista riskeistä eurooppalaiselle elintarviketurvallisuudelle täysistunnossa Strasbourgisssa maanantaina 3.4.