Ajankohtaista

Rehn kertoo vain totuuden, Uusi Suomi

23.8.2012

EU:n talouskomissaari Olli Rehn on tällä hetkellä parhaiten ja eniten verkostoitunut suomalainen, mitä tulee euroa uhkaavaan kriisiin. Kun Olli Rehn sanoo, että Suomi ampuu EU-joukkueessa oman maalin, hän ei ole ajamassa Suomen, eikä minkään muunkaan EU-maan asiaa ja etua. Hänen tehtävänään on tehdä työtä sen hyväksi, että Euroopan unioni pärjäisi globaalissa kilpailutilanteessa taloudellisesti mahdollisimman hyvin.

Suomi taas on kansainvälisesti marginaalinen pieni maa, joka on Euroopan unionin jäsenvaltio. Suomi kuuluu myös EU:n yhdentymisen ytimessä olevaan rahaliittoon, jolla on yhteinen valuutta. Yhteisestä valuutasta on ollut pienelle Suomelle ja sen kansalle täysin kiistattomasti enemmän taloudellista hyötyä kuin haittaa. Se on auttanut suomalaista vientiteollisuutta yli 10 vuotta. Tästä vallitsee asiantuntijoiden ja talouselämän keskuudessa selvä yhteisymmärrys.

Nyt euro on kriisissä, koska finanssilaitokset eri puolilla Eurooppaa toimivat takavuosina liian ahneesti. Ahneus johti vastuuttomiin lainoituspäätöksiin. Suurimman vahingon euron vakaudelle pohjustivat saksalaiset ja ranskalaiset pankit. Eivät esimerkiksi kreikkalaiset tai irlantilaiset.

Suomessa on käyty eurokriisin aikana ankaraa kamppailua poliittisesta vallasta. Kamppailu kärjistyi viime vuonna eduskuntavaaleihin ja tänä syksynä se kärjistyy kunnallisvaaleihin. Kamppailu poliittisesta vallasta on saanut poliitikot ruokkimaan eurokeskustelua, joka alkaa olla jo niin kaukana todellisuudesta, että sitä on muiden EU-valtioiden poliittisten päättäjien yhä vaikeampi ymmärtää.

Minä näen tämän omassa työssäni Euroopan parlamentissa. Olli Rehn näkee samat asiat omassa työssään.

Suomessa on kasvava joukko ihmisiä, jotka luulevat, että jotkut tahot yrittävät ”tukkia suomalaisten suut”. Keskustelupalstoilla ja torikokouksissa on alkanut elää omaa elämäänsä vertaus Neuvostoliittoon ja sen pyrkimyksiin tukahduttaa kansalaisten avoin ja vapaa keskustelu.

Tuosta vertauksesta ammentaa epäsuorasti, mutta ilmiselvästi käyttövoimansa esimerkiksi eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Mia-Petra Kumpula-Natrin (sd.) kommentti, jossa komissaari Rehniä kehotetaan sietämään demokratiaan kuuluva avoin keskustelu. Tämä retoriikka näyttää voittavan alaa myös median palstoilla. Vaalien alla se on kiihottavaa ja ilmeisen käypää valuuttaa.

Käsitys on surullisen järjetön. ”Avoin keskustelu” ei ole sitä, että kuvitellaan koko Euroopan pyörivän Suomen ympärillä. Avoin keskustelu voisi olla esimerkiksi sitä, haluammeko todella olla mukana pelastamassa euroa vai emme? Haluammeko samalla tehdä järjestelmästä paremman ja vähemmän haavoittuvan?  Kysymys on unionista, liitosta. Siinä ollaan mukana, tai sitten ei olla.

Kysymys ei ole oikeassa olemisesta, vaan tulipalon sammuttamisesta ja paremman paloturvallisuuden rakentamisesta tulevaisuudessa meitä kaikkia varten. Rehellistä on ilmoittaa, onko siinä mukana vai ei.

Olli Rehn on valitettavasti oikeassa. Hän kertoo, miten muut toimijat puntaroivat Suomesta tulevia kommentteja. Vielä kevääseen asti Euroopassa ja maailmalla laajemminkin analysoitiin lähinnä Timo Soinin sanomisia. Nyt kommentteja tulee yhä enemmän myös toiselta maan suurimman puolueen tittelistä kamppailevalta puolueelta, SDP:ltä.Ennen vanhaan työväenliike kysyi: Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat? Se oli rehellinen kysymys. Minä seison siinä joukossa, joka yrittää pitää suomalaisen vientiteollisuuden, työllisyyden ja hyvinvoinnin pystyssä. Uskon siihen, että tämä saavutetaan paremmin kuulumalla suurempaan yhteisöön kuin taistelemalla yksin.

Julkaistu Uudessa Suomessa 23.8.2012.