Viimeksi tehtyä

Petri Sarvamaa: STM:n operaatio on epätoivoinen

Mepin mukaan alkoholin etämyyntikiellossa ei ole menetelty oikein.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoo Twitterissä saaneensa komissiolta vastauksen alkoholin etämyyntikieltoa koskevassa asiassa (alla). Sarvamaa luonnehtii Suomen soveltamaa etämyyntikieltoa suoraan ”laittomaksi”.

– Suomi ei ole täyttänyt notifiointimenettelyn vaatimuksia, keskustelut Suomen viranomaisten kanssa on aloitettu. STM:stä masinoitu epätoivoinen operaatio on pakko perua, Sarvamaa sanoo.

Komissio kertoo vastauksessa, että se on ”hyvin tietoinen alkoholin etämyynnin tilanteesta Suomessa”.

– Komissio käy keskusteluja Suomen viranomaisten kanssa ja toivoo saavansa jäljellä olevat kysymykset ratkaistua mahdollisimman pian. Tässä vaiheessa, kun keskustelut ovat kesken, komissio ei halua kommentoida viranomaisten käytäntöä ja käsillä olevaa asiaa tämän laajemmin, komission vastauksessa sanotaan.

Petri Sarvamaan kysymys löytyy tämän linkin takaa. Siinä hän kertoo, kuinka Suomessa pidetään voimassa hallinnolliseen ohjeeseen perustuvaa alkoholin etämyynnin kieltoa, vaikka se rikkoo tavaran vapaata liikkuvuutta EU:ssa.

Sarvamaan mukaan etämyynnin kieltävä tulkinta tehtiin vuonna 2007, mutta tätä teknistä määräystä ei koskaan annettu komissiolle tiedoksi. Koska tällaista notifiointia ei ole missään vaiheessa tehty, katsoo Sarvamaa, ettei kielto ole Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön perusteella sovellettavissa kansallisessa tuomioistuimessa.

Julkaistu Verkkouutisissa 31.8.2020. Lue juttu täältä.