Viimeksi tehtyä

Petri Sarvamaa isännöi kasviproteiinitapahtumaa Euroopan parlamentissa

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa isännöi 29.11.2016 Euroopan parlamentissa kasviproteiinitapahtumaa yhdessä maatalousalan järjestöjen Copa Cogecan, FEFAC:in ja Coceralin kanssa.

2016 on palkokasvien teemavuosi, ja tapahtuma keskittyikin kyseisen sektorin tuotantoon liittyviin haasteisiin. EU:n alueella on tätä nykyä vajetta kasviproteiinien tarjonnassa.

Sarvamaa kertoi puheenvuorossaan tukevansa Euroopan unionin laajuisia toimia, jotta voimakkaasti kasvussa olevalle kasviproteiinisektorille saataisiin mahdollisimman paljon tuotantotukea. Hän korosti palkokasvien lukuisia etuja: ”Palkokasvit ovat erinomainen kasvikunnan tuote: ne ovat monipuolinen ja runsasproteiininen ravinnonlähde. Lisäksi niillä on biodiversiteettia ja maaperää parantava vaikutus, ja ne toimivat myös karjataloudessa laadukkaana ravinnonlähteenä”.

Sarvamaan mielestä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) jälkeisessä uudistuksessa on parannettava markkinavälineitä, joilla voidaan auttaa palkokasvisektoria saavuttamaan täyden potentiaalinsa. Kasvilähtöisten proteiinien kysyntä on jatkuvassa kasvussa, joten tuottajille on annettava täysi tuki kustannustehokkaan tuotannon sekä kilpailukykyisten hintojen saavuttamiseksi.

Myös mukana olleet maatalouden järjestöt korostivat sektorin tukemista sekä oikeanlaisten työkalujen tarjoamista tuottajille, jotta tarjonta saataisiin vastaamaan kysyntää. Ala hyötyy hyvin ennustettavista ja pitkällä tähtäimellä tapahtuvista poliittisista linjauksista.