Ajankohtaista

Onko kouluruoasta huolehtiminen lisäainesekoilua?

1.4.2011

Olen kiinnostunut ravintokysymyksistä. Olen kiinnostunut niistä erittäin laajassa mielessä, koko kaaresta. Siitä lähtien, mitä lehmä syö – siihen asti, miten ruumiimme eivät lahoa vielä haudassakaan. Tähän kaareen kuuluu erittäin keskeisesti elintarviketeollisuus, joka on maailmanlaajuisesti satojen miljardien bisnes. Vähintään.

Kansakunnan kokoista ravintokysymystä pohdittaessa tärkein väestöryhmä ovat lapset. Biologinen fakta on, että heidän kehittymiseensä ja elämänkaarensa terveyteen ravinto vaikuttaa eniten. Siksi kouluruoasta puhuminen on tärkeää. Se on myös tärkeä poliittinen kysymys.

Olen journalistina nostanut näitä kysymyksiä esille. Katson, että olen journalistina pystynyt myös omalta osaltani vaikuttamaan. Helsingin kaupungin päivähoito- ja ja kouluruokailussa totaalista monopolia käyttävä Palmia veti brasilialaisen broilerin pois ruokalistoilta joulukuussa 2009, sen jälkeen kun A-studion juttuni kyseenalaisti EU:n ulkopuolella massatuotetun broilerin terveellisyyden. Myöskään thaimaalaista broileria ei sen jälkeen ole näkynyt helsinkiläiskoululaisten lautasilla.

Paljon broileria isompi kysymys liittyy lähes kaiken kouluruoan massatuotantoon. Esimerkiksi Helsingissä on lasten syömä perunamuusi jo pitkän aikaa ollut ruoan kehno jäljitelmä. Sen seitsemäntoista lisäainetta ei yksinkertaisesti ole tarpeen.

Tiedän kyllä ne vastaväitteet ja kampitukset:

1.”Kuule kyllä toi ruikutus on kohtuutonta jos mietit, miten Suomessa sentään kaikille lapsille tarjotaan lämmin ateria koulussa”.

Tämä argumentti puree hyvin isoihin joukkoihin. Tätä osastoa edustaa tehokkaasti esimerkiksi loistava kirjoittaja Virpi Salmi, joka veti Helsingin Sanomissa kosiskelevalla otsikolla ”Lisäainesekot, sekoilkaa lisää” komeasti 30 vuotta taaksepäin. http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/Lis%C3%A4ainesekot+sekoilkaa+lis%C3%A4…

2.” Lisäaineet ovat turvallisia. Evira on tämän todennut ja vahvistanut.”

Kas kummaa, maaliskuussa Palmia kuitenkin ilmoitti, että natriumglutamaatti vedetään tänä keväänä lopulta kokonaan pois lasten lautasilta. http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011/03/25/helsinki-lopettaa-lisaaine…

3. ”Ei kouluruokaa voi tuottaa kaikille lapsille erikseen, tarvitaan suurkeittiö.”

Tämäkin voidaan muuttaa, jos halutaan. Vieläpä taloudellisesti täysin kestävältä pohjalta. Olen lähtenyt mukaan auttamaan helsinkiläisiä kansalaisaktivisteja tämän kouluruoka-asian levittämiseksi laajempaan tietoisuuteen. Nämä mammat saavat varmasti liikettä aikaan, ja ovat jo saaneetkin. Palmian perunamuusisammio horjuu jo.  Katso esimerkiksi Facebookissa sivu ”Mitä lapsesi söi koulussa tänään?”

Ensi viikolla todistamme huippukokin avustuksella, että lapsille voidaan tehdä annokset 90 sentillä ilman lisäaineitakin. Tervetuloa mukaan!

P.S. Omat lapseni syövät myös epäterveellisesti. En kuvittele olevani täydellinen, kaikkea muuta. Haluaisin kuitenkin, että kehitys menisi eteenpäin.