Ajankohtaista

MT: Metsäkatoasetus hyväksyttiin parlamentissa – Sarvamaa tyrmää nauta- ja lypsykarjatiloille epävarmuutta luovan asetuksen: ”Komissio sortuu tässä pahimman luokan moraaliposeeraukseen”

19.4.2023

Maa- ja metsätalousministeriö on kehottanut tiloja lykkäämään investointeja, jos rakennushankkeiden tieltä pitää kaataa puita.

EU:n metsäkatoasetus saa europarlamentaarikko Petri Sarvamaalta (kok.) täystyrmäyksen. Euroopan parlamentti hyväksyi asetuksen tänään keskiviikkona äänin 552 puolesta, 44 vastaan ja 43 tyhjää.

”On arkijärjelle selittämätöntä, miksi suomalaisten nauta- ja lypsykarjayrittäjien, joiden työstään saama palkkio on jo valmiiksi pientä, ei sallita laajentaa tuotantoaan metsäkadon pelossa, mutta samaan aikaan esimerkiksi Saksa sulkee ydinvoimalansa ja hiilen polttamisen annetaan jatkua”, asetusta vastaan äänestänyt Sarvamaa kummastelee tiedotteessa.

Metsäkatoasetuksen on määrä tulla voimaan jo touko–kesäkuussa. Sen on tarkoitus ehkäistä metsäkatoa sekä EU:n sisällä että ulkopuolella. Asetus koskee kaakaota, kahvia, soijaa, palmuöljyä, naudanlihaa ja puuta sekä niistä johdettuja tuotteita.

Asetuksen epämääräisyys on muodostunut Suomessa ongelmaksi. Jos nauta- ja lypsykarjatiloilla on kaadettu puita uusia rakennuksia varten vuoden 2020 jälkeen, tilan tuotteet voivat joutua myyntikieltoon.

”Metsäkadon estäminen on tietenkin tärkeää, mutta tämän asetuksen keinovalikoima osuu kielteisellä tavalla niihin, joita meidän pitäisi nimenomaan eniten tukea ja kannustaa tässä maailmantilanteessa”, Sarvamaa sanoo.

”Komissio sortuu tässä pahimman luokan moraaliposeeraukseen, jolla ei tulevaisuutta rakenneta eikä suita ruokita.”

Sarvamaan mukaan metsäkadon juurisyyt eivät ole suomalaisilla nauta- ja lypsykarjatiloilla, vaan EU:n ulkopuolisilla öljypalmu- ja soijapaputiloilla.

”Myös sademetsissä tapahtuvat vääryydet sekä laittomat metsähakkuut ovat todellisia ongelmia ja keskeisiä metsäkadon aiheuttajia, mutta tämän mittaluokan ongelma on äärimmäisen vaikea korjata EU-asetuksella.”

Haaste on, että samalla astuksella pyritään estämään sekä globaali että EU-maiden metsäkato. Toimivuutta koko maailman mittakaavassa on vaikea arvioida.

”En valitettavasti usko, että sademetsissä puiden salakaatamista harjoittavat rikolliset lopettavat toimintaansa sen vuoksi, että EU on tehnyt uuden asetuksen. Sen sijaan tunnollinen EU:n pohjola on jälleen pulassa”, Sarvamaa toteaa.

Etenkin metsäkatoasetuksen takautuvuus on saanut moitteita. Asetus on astumassa voimaan alkukesästä, mutta sen rajoitukset koskevat 1.1.2021 alkaen tehtyjä metsän hakkuita. Sekä MTK että ympäristöministeriö kritisoivat takautuvuutta viime viikolla.

”Länsimaiseen oikeustajuun ei sovi se, että metsäkatoasetus toteaa taannehtivasti joitain tuotteita käyttökelvottomaksi siitä syystä, että ne ovat saattaneet aiheuttaa metsäkatoa. Myös todistustaakka metsäkadon mahdollisesta aiheutumisesta jää tuottajalle itselleen. Missä vaiheessa työt tehdään, kun kaikki aika menee paperibyrokratian pyörittämiseen”, Sarvamaa ihmettelee.

Maa- ja metsätalousministeriö ohjeisti viime viikolla, että rakennushankkeita harkitsevien nauta- ja lypsykarjatilojen tulisi panna investoinnit jäihin, jos uusien rakennusten tieltä joudutaan kaatamaan puita.

”Vaadin komissiota vielä viime metreillä selvittämään pikaisesti, miten asetusta pitäisi tulkita nauta- ja lypsykarjatalouden rakennushankkeiden osalta. Kovasti toivon, että ministeriössämme ollaan vain tunnollisen ylivarovaisia, ja lain tulkintaan saataisiin todella tolkkua.”

Artikkeli julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 19.4.2023