Viimeksi tehtyä

Maaseudun Tulevaisuus: Sarvamaa ja Häkkänen vetoavat komissioon – lyijykiellon pelätään vaikeuttavan reserviläistoimintaa

Kokoomuksen meppi ja puolustusministeri pyrkivät vaikuttamaan komissioon mahdollisesti tulossa olevan lyijyluotikiellon tiimoilta.

Kokoomuksen europarlamentti Petri Sarvamaa ja niin ikään kokoomuslainen puolustusministeri Antti Häkkänen ovat kirjelmöineet EU-komissiolle lyijyluotien rajoittamisen vaikutuksista reserviläistoiminnalle.

Sarvamaa kertoo tiedotteessaan lyijynkäyttökiellon mahdollisesti vievän toimintaedellytyksiä vapaaehtoiselta maanpuolustukselta.

Kyseessä on REACH-asetuksen mukanaan tuoma lyijynkäyttökielto, jonka pelätään vaikeuttavan vapaaehtoisen reserviläistoiminnan ampumaharjoittelua.

Sarvamaa kirjelmöi asiasta komissiolle jo kesällä, ja sai komissiolta vastauksen, jossa luvattiin varmistaa, ettei lyijyammuskielto toteutuessaan vaikuttaisi EU:n sotilasturvallisuuteen.

”Vaikka komission vastaus on pintapuolisesti hyvä, jättää se ilmaan useamman huolestuttavan kysymysmerkin. Avoinna on esimerkiksi se, miten komissio aikoo tulkita reserviläistoimintaa suhteessa uuteen rajoitukseen”, Sarvamaa lausuu tiedottessaan.

”Suomen kannalta tämä on valtava kysymys, sillä noin 870 000 suomalaista kuuluu reserviin. Vahva reserviläisarmeija ja reserviläistoiminta on puolustuksemme kulmakivi. Suomi turvaa omalla puolustuksellaan samalla koko Eurooppaa ja Naton pohjoisen alueen.”

Myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on lähestynyt komissiota lyijyieltoasialla.

Suomen erikoispiirre on siviilikäyttöisten ampumaratojen käyttö vapaaehtoiseen sotilaskoulutukseen.

Jos siviilikäyttöön tarkoitetut radat eivät täytä lyijyn käyttökiellossa esitettyjä ehtoja, aiheuttaa toiminnan loppuminen niillä Sarvamaan mukaan vakavia seurauksia Suomen turvallisuudelle ja puolustukselle.

Puolustusministeri Häkkänen on Sarvamaan mukaan lähestynyt kirjeellä komissaareja Thierry BretoniaVirginijus Sinkevičiusta ja Janez Lenarčičia.

”Ministerin kirjeen viesti oli selvä. Suomessa reserviläistoimintaa järjestetään pääosin siviiliampumaradoilla, joilla myös metsästäjät ja urheiluampujat harjoittelevat. Suomen maanpuolustuksen kannalta on olennaista, että vapaaehtoinen maanpuolustus voi jatkossakin harjoitella lyijyluodeilla”, Sarvamaa kommentoi Häkkäsen kirjettä.

Uutinen on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 5.9.2023