Ajankohtaista

Leijonien opetuksia, Uusi Suomi

24.5.2014

Leijonat taistelee tänään paikasta MM-finaalissa. Kanadan kaato puolivälierässä oli huikea suoritus joukkueelta, jolta ei paljoa odotettu. Odottaa olisi ehkä voinut, sillä taikurivalmentaja Erkka Westerlundin näytöt ovat huikaisevat.

Viimeistään Sotsin olympiapronssi todisti, kuinka tärkeää Suomen kaltaiselle kiekkomaalle on se, että joukkueen peräsimessä on paras mahdollinen osaaja. Tuloksena on saavutuksia, joihin tämän kokoisen valtion ei pitäisi näin tasaisesti pystyä.

Westerlundin johtamistyylissä voi nähdä yhteiskunnallisestikin merkittävän murroksen jäljet. Erkka on huippuammattilainen, jonka auktoriteetti perustuu piinkovaan tietotaitoon ja ihmisjohtamiseen. Perinteiset karjumalla ja kiroilemalla johtavat valmentajat ovat vähenemään päin.

Sama ilmiö on huomattavissa yhtä lailla niin politiikan kuin yritysjohtamisenkin puolella. Uudet menestyjät ovat hyvin verkottuneita, monipuolisen substanssin hallitsevia ja avoimia uusille ajatuksille. Juuri tällaisia ammattilaisia Suomi tarvitsee maailmalle.

Huomenna kansa valitsee 13 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Uskon, että näemme yllä olevan ilmiön toistuvan myös vaalien lopputuloksessa. Erkan tavoin myös poliitikoillamme on mahdollisuus saada parlamentissa aikaan huomattavan paljon enemmän kuin Suomen kokoisen maan painoarvo antaa olettaa.

13 edustajaa ei ole paljon, mutta jotkut on kuitenkin paikoille valittava. Ei ole yhdentekevää, keitä he ovat. Oikeat 13 edustajaa pystyvät tekemään vakuuttavaa jälkeä.

Leijonat ehtivät opettaa toisenkin tärkeän asian näissä kisoissa. Vaikuttaminen on muuttunut, kansalla on pääsy seuraamiinsa henkilöihin suoremmin ja tehokkaammin kuin ikinä aikaisemmin. Tämä kävi viimeistään selväksi Jori Lehterän kirotessa, kuinka Twitter oli täynnä kritiikkiä heikosti menneen alkulohkon jälkeen.

Lehterä sai kansalta suoraa palautetta ja nakutti 0+3 pelissä, joka oli pakko voittaa.

Huomattavan paljon jääkiekkoa paremmin tämä suora palaute sopii kuitenkin politiikkaan. Moni kokee edelleen, että mepiksi päästyään edustajat katoavat kaukaiseen Brysseliin, eikä heistä kuule mitään viiteen vuoteen. Käytännössä jokainen ehdokas on kuitenkin sosiaalisessa mediassa aktiivinen. “Katoaminen” Brysseliin ei enää onnistu, vaikka haluaisikin.

Yksittäisellä ihmisillä on Twitterin kautta suora linkki häntä edustaviin poliitikkoihin. Jos hommat menee putkeen, laittakaa viestiä. Jos on parannettavaa, laittakaa ehdotuksia. Ne ajat, jolloin vaalit olivat ainoa tapa ilmaista kantansa politiikan tilasta ovat kaukana takana. Nyt suora yhteys säilyy koko viiden vuoden kauden ajan.

Näin ei tarvitsisi Lehteränkään olla ainoa joka sisuuntuu palautteesta ja kuittaa sen huippusuorituksella.

Kohta jännitetään miten Suomen käy. Jääkiekossa ja vaaleissa. Pelaajat ovat tänään valmiita. Nappisuoritus niin huomenna pelataan maailmanmestaruudesta.

Huomenna on myös äänestäjän vuoro olla valmiina. Silloin valitaan Suomelle pelaajat parlamenttiin seuraavaksi viideksi vuodeksi. Uurnille ehtii Leijonien pelistä huolimatta. Käykää ottamassa kantaa ja tehkää hyviä valintoja.

ps. Yle julkaisi torstaina arvionsa läpimenijöistä. Arvio antoi kokoomukselle neljännen paikan ja asetti minut viidenneksi sillä listalla. Asiantuntijoiden kommentti oli, että nousu on mahdollista, mutta kovan työn takana.

Asiantuntijat olivat yhtä positiivisia ennen Suomen MM-puolivälierää Kanadaa vastaan. Erkka ja miehet näyttivät taas, ettei kommentoijille kannata antaa turhan paljon painoarvoa. Media antaa arvauksiaan, mutta onneksi itse pelit pelataan tuolla kisoissa.

Näin myös huomenna. Ei pidä yllättyä, jos Suomi on finaalissa ja läpi menneiden joukko näyttääkin erilaiselta kuin torstaina arvattiin.

Tsemppiä Leijonat.

Julkaistu Uuden Suomen puheenvuorossa 24.5.2014.