Ajankohtaista

Lapsi ei tarvitse E-koodeja

13.1.2011

Helsinki päättää tänään päiväkotilasten ja koululaisten ruokahankinnoista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Tarjouskilpailussa ei edellytetty raaka-aineiden toimittajilta lasten ruoan olevan lisäainevapaata tai aromivahvennevapaata. Tämä siitä huolimatta, että Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt lasten ruoan lisäaineettomuutta ajaneen toivomusponnen.

Samaan aikaan Espoo ja moni muu suomalainen kaupunki on kieltänyt aromivahventeet ja erityisesti natriumglutamaatin E621 lasten ruoasta. Natriumglutamaatti on lisäaine, joka vahvistaa ruoan makua. Sen käyttö on yhdistetty seuraaviin oireisiin; päänsärky, sydämen tiheälyöntisyys, levottomuus, allergiset oireet sekä liikasyöminen. On ihmisiä, jotka eivät saa E621 oireita ja on ihmisiä, jotka saavat siitä runsaasti oireita.

Evira on kiirehtinyt kertomaan meille, että natriumglutamaatti on täysin turvallinen lisäaine. Eviran mukaan E621:n turvallisuuden todistaa sekin, että sitä esiintyy luonnossa. Aromivahventeen puolustaminen on Eviralta lyhytnäköistä ja harhaanjohtavaa. Haluankin saattaa Eviralle tiedoksi, että luonnossa esiintyy lukuisia aineita, jotka ovat ihmiselle liikaa käytettynä haitallisia. Luonnossa esiintyy esimerkiksi lääkekasveja, joiden liikasyöntiin ihminen kuolee, mutta joiden hallitulla käytöllä ihminen voi parantua. Ja toisaalta, ruokateollisuuden käyttämää natriumglutamaattia ei suinkaan kerätä luonnosta sienikori kädessä, vaan lisäaine tehdään laboratoriossa teollisuuden tarpeisiin, kaukana luonnosta.

Aromivahventeiden vastustamisessa ei ole kyse viherpiipertämisestä vaan lapsen oikeudesta turvalliseen kasvuun. Kun pienimpienkin päiväkotilasten ruokalautanen kuorruttuu teollisilla koodeilla, se ei voi olla vaikuttamatta lasten terveyteen. Eritoten kaupungin tulisi tuntea vastuunsa ruoan tarjoajana, sillä kaupunki toimii veronmaksajan rahalla. Kotonaan jokainen voi valita mitä lapselleen syöttää, mutta koulussa ja päiväkodissa ei. Valinnan tekee vanhemman puolesta keskuskeittiö, liikelaitos, kaupungin johto ja viime kädessä raha. Ja rahan takia ei saa leikkiä venäläistä rulettia lasten tulevaisuudella.