Ajankohtaista

Kokoomusmeppi ihmettelee EU:n ilmastopakettia: ”Sopii kysyä, onko meillä asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä”

7.6.2022

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on huolissaan siitä, miten kuluttajien suhtautuminen EU:n ilmastotoimiin tulee näyttäytymään. Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla osasta komission Fit for 55-paketin lainsäädäntöehdotuksista.

– EU:n ilmastopaketti on laitettu aluille aikana, kun Venäjä ei ollut vielä hyökännyt Ukrainaan. Sota on jo nyt aiheuttanut energia- ja ruokakriisin, joka konkreettisimmillaan näkyy viivan alla, kun tankkaa autoa, maksaa sähkölaskua tai asioi ruokakaupassa, Sarvamaa sanoo kannanotossaan.

PAKETTI pitää sisällään uusia lainsäädäntöehdotuksia sekä tarkistuksia nykyiseen lainsäädäntöön, kokoomusmeppi kertoo. Uudistusten kohteena ovat esimerkiksi päästökauppa, maankäyttö sekä energiatehokkuus. Tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius EU-alueella vuoteen 2050 mennessä.

– Tällä hetkellä inflaatio ja korkojen nousu syö tavallisen kuluttajan ostovoimaa merkittävästi. Sopii kysyä, onko meillä asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä, ja onko tätä ilmastopakettia välttämätöntä runnoa tällä kunnianhimolla ja aikataululla läpi nykyisessä maailmantilanteessa.

– Etenkään kun emme tiedä, kuinka kauan Venäjä aikoo jatkaa sotatoimiaan, ja miten mittavia sodan heijastevaikutukset tulevat lopulta olemaan, Sarvamaa pohtii.

Sarvamaa toteaa, että mukana on hyviäkin uudistuksia, mutta hän korostaa, että fossiilisesta energiasta irtautuminen aiheuttaa kustannuksia, jotka päätyvät lopulta kuluttajien maksettavaksi suoraan tai epäsuorasti.

Kolumni julkaistu Suomenmaassa 7.6.2022.