Ajankohtaista

Kohti energiaitsenäisempää Eurooppaa, Nykypäivä

6.3.2015

Komission viime viikolla julkistaman energiaunionistrategian ensimmäinen päätavoite on Euroopan energiaturvallisuuden parantaminen. Se on Suomen kannalta erittäin tärkeä tavoite Venäjän nykyisen ulkopolitiikan takia. Euroopan unionin on pyrittävä energiariippumattomuuteen, erityisesti riippuvuus venäläisestä kaasusta huolestuttaa minua.

Kriisitilanteessa yksi vahvimmista painostuskeinoista ulkopolitiikassa on energiansaannin katkaisu. Se lamauttaa talouden ja saattaa kotitaloudet haavoittuviksi. Siksi energiansaannin varmistaminen kaikissa tilanteissa on yksi tärkeimpiä keinoja, jolla voimme turvata itsenäisen päätösvaltamme Euroopassa.

Komissio teki viime vuoden lopulla stressitestin, jolla se arvioi Euroopan unionin riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Stressitestissä kävi ilmi, että jäsenmaista Suomi ja Viro olisivat haavoittuvaisimpien maiden joukossa, jos Venäjän maakaasuhanat sulkeutuisivat meiltä. Suomen suurin energiantoimittaja on Venäjä – tuontienergiasta 70 prosenttia tulee sieltä, maakaasusta kaikki.

Euroopassa tarvitaan infrastruktuuria, joka mahdollistaa energian kuljettamisen yli rajojen. Suomen energiaturvallisuuden kannalta on tärkeää vähentää Suomen riippuvuutta Venäjän kaasutarjonnasta. Viime vuoden lopulla Suomi ja Viro solmivat aiesopimuksen kaasuputken rakentamiseksi maiden välille. Kaasuputken on tarkoitus valmistua vuonna 2019. Lisäksi maihin on tulossa nestekaasuterminaaleja, jotka mahdollistavat kaasun kuljettamisen pitkänkin matkan takaa.

Energiaturvallisuus vaatii muiltakin osin riippumattomuutta tietyistä energian muodoista, energian tuottajista tai kuljetusreiteistä. Euroopan unioni tuo yli puolet käyttämästään energiasta unionin ulkopuolelta. Edelleen suuri osa energiasta tulee Venäjältä – noin kolmannes EU:n tuomasta maakaasusta, kivihiilestä ja raakaöljystä.

Energiaunionistrategian painopisteitä energiaturvallisuuden ohella ovat energian sisämarkkinoiden luominen, energiatehokkuus, vähähiilisyyden edistäminen sekä tutkimus, innovaatiot ja kilpailukyky. Strategian painopisteet tukevat toisiaan. Tarvitaan kaikkia niitä, jotta Euroopassa voidaan puhua energiaturvallisuuden parantamisesta ja energiariippuvuuden vähentämisestä.

On tunnustettava, että tällä hetkellä EU on riippuvainen Venäjältä tuodusta energiasta. On myös fakta, että Venäjä on toistaiseksi valinnut aggressiivisen ja EU:lle arvaamattoman ulkopoliittisen tien. Energiapolitiikkamme pääpaino tulee olla siinä, miten vähennämme riippuvuuttamme yksittäisistä Euroopan unionin ulkopuolisista energian tuottajista ja energian kuljetusreiteistä. Siihen tarvitaan energiaunionistrategian kaikkia osa-alueita.

Julkaistu Nykypäivässä 6.3.2015