Ajankohtaista

Kertaus metsäasioihin vaikuttamisesta ministeri Kurviselle

10.10.2022

Sain hiljattain hämmästyksekseni lukea maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen kritiikin kokoomuksen linjasta EU:n metsäasioissa. On ymmärrettävää, että nurkkaan ahdettu keskusta yrittää nyt ratsastaa metsäasioilla – mutta valitettavasti tässä tapauksessa Kurvinen tuli oikoneeksi muutaman mutkan liikaa. Lyhyt kertaus metsäasioihiin vaikuttamisesta Euroopan parlamentissa lienee siten Kurvisellekin paikallaan.

Olen ollut neuvottelemassa lukuisissa EU:n metsäaloitteissa ja olin pääneuvottelija parlamentin kannassa Euroopan unionin metsästrategiaan. En ole tähän päivään mennessä saanut työstäni pienintäkään moitetta suomalaisilta metsäosaajilta, metsätaloudelta tai metsien käyttäjiltä. 

Kurvisen purkauksessa on kyse uusiutuvan energian direktiivin tarkistuksesta, eli niin kutsuttu RED III:sta. Täysistunnossa äänestettiin muun muassa siitä, mikä osuus metsäbiomassasta katsotaan uusiutuvaksi. Äänestyslinjani oli kauttaaltaan yhdenmukainen: äänestin metsäenergian energiakäytön puolesta systemaattisesti jokaisessa kohdassa.

On aivan totta, että äänestin lopussa tyhjää. Tämä johtuu siitä, että kompromissineuvottelut olivat todella tiukat ja metsäenergian käyttöä puoltavia elementtejä saatiin lopulta kompromisseihin mukaan. Jopa suurimmat suomalaiset metsätoimijat taipuivat kannattamaan tätä kompromissiehdotusta, minkä pohjalle perustin myös oman päätökseni.

Lopputulos ei ollut täydellinen, mutta voin taata, että jos raportti olisi äänestetty kumoon, mitään parempaakaan parlamentista ei olisi tullut tilalle. Tässä energiatilanteessa ei myöskään ole mitään mieltä vesittää uusiutuvan energian direktiivin neuvotteluja, sillä meidän on tuettava riittävän nopeasti ratkaisuja venäläisen fossiilisen energian tilalle.

Kymmenen vuotta parlamentissa on opettanut minulle sen, että EU:n metsäasioihin vaikuttaminen edellyttää valtavaa pitkäjänteisyyttä, verkostoitumista ja perehtyneisyyttä. Kuten olen lukuisissa viime vuosien kirjoituksissani ja puheissani todennut, EU:n hivuttautumista kansallisiin kompetensseihin metsäasioissa pusketaan nyt voimalla ja tämä näkyy päätöksenteossa äärettömän vahvasti.

Koska aloitteita tulee jatkuvalla syötöllä ja kokonaisuudet ovat todella suuria, joudun useimmiten tekemään vaikutustyötä jo kuukausia ja jopa vuosia ennen täysistuntoäänestystä. Valitettavasti tämä työ ei aina näy Suomeen. Tämän vuoksi onkin harmillista, että kuukausi sitten ”työtäni suuresti arvostanut” Antti Kurvinen käyttää yhden äänestyksen loppumerkkiä osoituksena siitä, kuinka onnistun puolustamaan suomalaisten oikeutta omien metsiemme käyttöön. Uskon kyllä suomalaisten ymmärtävän, että tämä tulkinta kertoo huomattavasti enemmän sen esittäjästä kuin minun työstäni.

Parlamentin kanta on vasta pohja edessä oleville neuvotteluille. Hyvä Antti Kurvinen, uusiutuvan energian direktiivin kolmikantaneuvottelut odottavat jo kulman takana. Toivon mukaan seisot siellä Suomen metsäasioiden takana sanojesi mukaisesti. Varoituksen sanana todettakoon vielä, että metsäpopulismilla ei unionin neuvottelupöydissä päästä kovinkaan pitkälle.