Viimeksi tehtyä

Kauppalehti: Petri Sarvamaan jäsenyys EU:n tilintarkastustuomioistuimessa sai tukea parlamentissa

Suomen edustaja Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa vaihtuu kesäkuussa. Suomen ehdokas Petri Sarvamaa sai Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan tuen.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) on saanut parlamentin valvontavaliokunnan tuen ehdokkuudelleen Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi.

Valiokunta äänesti asiasta tiistaina. Sarvamaan ehdokkuutta puolsi 19 valiokunnan jäsentä. Kaksi jäsentä äänesti vastaan ja kolme tyhjää.

Euroopan parlamentti toimii nimitysprosessissa neuvoa-antavana elimenä jäsenmaiden neuvostolle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen.

Suomen valtioneuvosto päätti syyskuussa esittää Sarvamaata, 63, Suomen ehdokkaaksi Luxemburgissa sijaitsevan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi ensi kesäkuussa alkavalle kuusivuotiselle toimikaudelle.

Suomea edustaa tällä hetkellä Hannu Takkula, joka toimi aiemmin keskustan europarlamentaarikkona. Takkula, 59, ilmaisi hiljattain Suomenmaan haastattelussa, että hän saattaisi olla käymässä ehdolle ensi kesän eurovaaleissa.

Sarvamaa on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2012 lähtien. Hän on toiminut sinä aikana parlamentin talousarvion valvontavaliokunnassa ja budjettivaliokunnassa.

Hänellä oli myös tärkeä rooli EU:n oikeusvaltiomekanismin synnyttämisessä. Mekanismi kytkee EU:n varojen saamisen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Sarvamaa on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Ennen uraansa politiikassa hän työskenteli pitkään toimittajana Yleisradiossa.

Sarvamaa vakuutti riippumattomuuttaan

Parlamentin valiokunnan kuulemisessa moni valiokunnan jäsenistä kiitteli Sarvamaata tämän osallistumisesta valiokunnan työhön.

”Me tulemme todella kaipaamaan sinua ja sinun panostasi”, Renew-ryhmän ranskalaismeppi Gilles Boyer totesi.

Sarvamaalta kysyttiin myös, tulisiko hän toimimaan uudessa tehtävässään riippumattomasti, ajamatta Suomen tai oman poliittisen ryhmänsä etua.

Sarvamaa sanoi, että hänelle se on itsestäänselvää. Tilintarkastustuomioistuimen jäsenten tulee perussopimusten mukaan olla riippumattomia.

Sarvamaa viittasi myös taustaansa toimittajana ja päätökseensä lähteä mukaan politiikkaan. Hänen mielestään oli rehellistä lähteä vuoden 2009 eurovaaleihin kokoomuksen ehdokkaana eikä itsenäisenä ehdokkaana puolueen listalla.

”Oli aika hauskaa, että kun tulin ’ulos kaapista’ ja liityin puolueeseen, oman puolueeni jäsenet olivat niitä, jotka olivat kaikista hämmästyneimpiä. Moni tuli kättelemään ja sanoi olleensa varma, että olisin joko sosialidemokraatti tai jopa kommunisti”, Sarvamaa sanoi.

Hän totesi ilahtuneensa näistä kommenteista, koska ne tarkoittivat sitä, että hän oli onnistunut tekemään toimittajan työnsä riippumattomasti.

”Puolueeni jäsenet eivät uskoneet silmiään eivätkä korviaan kun kävin ehdolle.”

Sarvamaa lähetti valiokunnan äänestyksen jälkeen tiedotteen, jossa hän totesi ottavansa valiokunnan antaman tuen vastaan ”iloisin ja nöyrin mielin”.

Uutinen on julkaistu Kauppalehdessä 7.11.2023