Viimeksi tehtyä

Ilta-Sanomat: Petri Sarvamaa yrittää viedä äänivallan Unkarin Orbanilta

Kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa haluaisi Euroopan parlamentin paineistavan jäsenmaita, jotta ne veisivät väliaikaisesti äänivallan Unkarilta EU:ssa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on kerännyt perjantai-iltapäivään mennessä 120 parlamentaarikon nimeä vetoomukseen, jolla on tarkoitus saada Euroopan parlamentti luomaan painetta Unkarin äänivallan väliaikaiseksi epäämiseksi EU:ssa.

Kokoomuslainen Sarvamaa siirtyy kesäkuun alussa Euroopan tilintarkastus­tuomioistuimeen, joten aloite lukeutuu tällä erää väistämättä hänen viimeisiinsä parlamentissa.

Sarvamaa sanoo STT:lle tavoittelevansa EU:n toimintakyvyn palauttamista, niin suuruuden­hullulta ja mahtipontiselta kuin se hänen omaan korvaansa kuulostaakin.

– EU ei tällä hetkellä ole toimintakykyinen näissä ihan keskeisimmissä ja tärkeimmissä päätöksissä johtuen siitä, että yksi jäsenvaltio blokkaa.

Hanketta voi luonnehtia kunnianhimoiseksi. Päätöksen Unkarin äänivallan epäämisestä voivat tehdä vain jäsenmaat. Kaiken lisäksi siihen vaaditaan kaikkien muiden EU-maiden paitsi Unkarin yksimielisyys.

Sarvamaa sanoo kuitenkin näkevänsä, että parlamentissa on nyt todellinen mahdollisuus lisätä painetta muille instituutioille.

Vaalit tuovat vaikeuskerrointa

Brysselin diplomaattipiireissä alkoi joulukuussa esiintyä toiveikkuutta, että vallan vaihtuminen Puolassa saattaisi avata oven Unkarin äänivallan väliaikaiselle epäämiselle. Asia ei ole kuitenkaan edennyt valmisteluun, ja diplomaatit ovat pitäneet ainakin pikaista etenemistä epätodennäköisenä.

Etenemiseen tarvitaan aloite komissiolta tai kolmasosalta jäsenmaista. Euroopan parlamentti voi sen sijaan vain patistaa muita instituutioita toimeen.

Vaikeuskerrointa Sarvamaan hankkeessa lisää kaiken EU-valmistelun taustalla tikittävä kello, jossa numerot taulussa vähenevät hetki hetkeltä. Syy on kesäkuun EU-vaaleissa, jotka aiheuttavat tauon lainsäädäntötyöhön. Kaiken lisäksi Unkari on tulossa heinäkuun alusta EU:n neuvoston kiertäväksi puheenjohtajamaaksi.

Sarvamaa katsoo aikapaineen todennäköisesti sekä helpottavan että vaikeuttavan työtä.

– Kyllä realistisesti ajatellen näen sen ehkä vaikeuttavana asiana. Mutta jälleen kerran: niin kauan kuin on mitään toivoa, pitää yrittää.

Jotta parlamentin näkemys tuottaisi todellista liikettä muissa instituutioissa, täytyisi asian todennäköisesti edetä parlamentissa vielä valiokuntatyöksi ja mietinnöksi, josta parlamentti äänestäisi täysistunnossa.

Muistettaneen Unkarista

Sarvamaa tullaan todennäköisesti muistamaan parlamentissa Unkariin liittyvästä työstään.

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue kuului Euroopan parlamentissa vuoteen 2021 saakka samaan EPP-ryhmään kuin kokoomuskin. Tämän jälkeen Unkarin EU-rahoja on päädytty jäädyttämään niin sanotun oikeusvaltiomekanismin nojalla, ja Sarvamaa oli parlamentin puolella pääneuvottelijana mekanismia koskevassa neuvotteluryhmässä.

Mikä on vienyt toistuvasti tukkanuottasille Unkarin kanssa?

Sarvamaa sanoo, että mistään Unkari-pakkomielteestä ei ole kyse.

– Kyse on demokratian toimivuudesta. Ja siitä, että kunnioitetaanko lakeja ja oikeusvaltioperiaatetta. Suojataanko vähemmistöjä, hän sanoo.

Jotta jäsenmaan äänivallan voi viedä, sen täytyy loukata vakavasti ja jatkuvasti unionin arvoja.

Sarvamaan mukaan häntä on pyritty Unkarissa maalaamaan jopa jonkinlaiseksi ”viher­vasemmistolaiseksi mutantiksi”, mikä ei vastaa todellisuutta EPP-ryhmässä.

– Minähän olen pikemminkin konservatiivisesta päästä tuota koko jengiä. En minä ole ollenkaan mikään puolueen vasemmalla laidalla luisteleva meppi.

Uutinen on julkaistu Ilta-Sanomissa 12.11