Viimeksi tehtyä

Ilman täyttä Nato-jäsenyyttä ei ole mitään takuita avusta

Petri Sarvamaan mukaan Venäjän etupiiriajattelu kasvattaa paineita Suomea kohtaan.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok./EPP) mielestä Suomen on aloitettava välittömästi valmistelu Nato-jäsenyyden hakemiseksi.

– Valitettavasti ilman täyttä Nato-jäsenyyttä Suomella ei ole mitään takuita siitä, että saisimme apua kriisin eskaloituessa rajoillamme. Uskottava suomalainen reserviläisarmeijaan nojaava puolustus yhdistettynä vaikuttavaan sotilaalliseen pelotevaikutukseen toimisi aidosti rauhan takeena. Nato-jäsenyyden hakeminen ei ole vielä liian myöhäistä, Sarvamaa kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän muistuttaa, että jäsenyydelle on ammattilaisten tuki.

– Upseeriliiton kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta upseerista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Venäjän hiljattain esittämät vaatimukset Naton itälaajenemisen pysäyttämisestä sekä toimet Ukrainaa vastaan ovat kiihdyttäneet keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä.

Sarvamaan mukaan puolustusliiton jäsenyys turvaisi Suomen selustaa aikana, jolloin voimapolitiikka on palannut näkyvästi kansainväliseen politiikkaan. Hänen mukaansa Venäjän etupiiriajattelu kasvattaa paineita Suomeakin kohtaan.

– On laitettava kova kovaa vastaan, ja tämän myös Venäjä ymmärtää. Talouspakotteet ja perinteinen diplomatia ovat nekin keinoina hyviä, mutta eivät selvästikään riittäviä. Venäjä tekee kaikkensa eikä kaihda keinoja, jotta se saa kammettua itsensä pohjalta takaisin suurvaltojen keskuuteen. Ennemmin tai myöhemmin myös Suomi tulee olemaan yksi tämän valtapelin nappuloista, Sarvamaa kirjoittaa.

Sarvamaa kertoo olevansa turhautunut nykyiseen Nato-keskusteluun, joka hänen mukaansa junnaa paikallaan. Suomessa on Sarvamaan mielestä lopetettava ”jaarittelu” ja tehtävä päätöksiä jäsenyydestä.

– Nato-junan on annettu jo kertaalleen mennä nenän edestä, eikä tätä virhettä tule toistaa. Nyt kun Venäjän keinot ovat kovempia kuin pitkään aikaan, olisi Suomen valmisteltava Nato-päätös mahdollisimman pitkälle ja toteutettava liittyminen heti kun se on mahdollista.

Julkaistu Verkkouutisissa 4.1.