Viimeksi tehtyä

Huhut kiihtyvät Unkarilta jäädytettyjen EU-miljardien vapauttamisesta – Sarvamaan mukaan kyse on ”manipulaatiopelistä”

Kokoomuksen europarlamentaarikko ja EU-budjetin oikeusvaltioasetuksen pääneuvottelija Petri Sarvamaa kommentoi huhuja Unkarilta jäädytettyjen EU-miljardien mahdollisesta vapauttamisesta.

”Kyse on pohjimmiltaan Unkarin hallituksen sekä erityisesti Viktor Orbanin manipulaatio- ja kiristyspelistä, jota on nähty esimerkiksi Venäjän vastaisista pakotteista neuvoteltaessa. Tällä kertaa kiristyksen kohteena on EU:n neuvottelut monivuotisesta rahoituskehyksestä, EU:n budjetista sekä Ukrainan 50 miljardin rahoitusvälineestä.”, kertoo Sarvamaa.

”Tyylilleen uskollisesti Orban uhkaa torpedoida neuvottelut, ellei Unkarilta jäädytettyjä EU-miljardeja vapauteta.”, jatkaa Sarvamaa.

Unkarilta on saamatta kaikkiaan noin 28 miljardia euroa EU-varoja oikeusvaltiorikkomusten vuoksi.

EU-asioista raportoivat julkaisut kuten Financial Times ja Reuters ovat kertoneet, että komissiossa valmisteltaisiin 13 miljardin euron vapauttamista Unkarin käyttöön.

Sarvamaa huomauttaa, että mahdollisesti vapautettavissa varoissa on kyse sellaisista EU-varoista, joita ei ole oikeusvaltioasetuksen avulla jäädytetty.

”Eli vaikka joitain varoja vapautettaisiin, niin missään nimessä Unkari ei tule saamaan niitä varoja, jotka on jäädytetty oikeusvaltiorikkomusten vuoksi. Niiden vapauttamisen edellytyksenä olevia toimenpiteitä Unkari ei ole vielä tehnyt”, kertoo Sarvamaa.

”Tämä huhujen kohteena ollut 13 miljardia on summa, jota Unkari ei ole voinut hakea Euroopan unionin koheesiorahastosta sen vuoksi, ettei se ole täyttänyt niin kutsuttuja horisontaalisia ehtoja.”, jatkaa Sarvamaa.

Horisontaaliset ehdot ovat edellytyksiä, jotka jäsenvaltioiden on täytettävä varmistaakseen EU-varojen tehokkaan ja vaikuttavan täytäntöönpanon.

Sarvamaa itse toivoo, että komissio ei antaisi periksi Unkarin kiristykselle.

”Kävimme talousarvion valvontavaliokunnan tarkastusmatkalla maassa viime toukokuussa. Euroopan parlamentin näkemys on edelleen se, että oikeusvaltion tilan parantamiseksi tehdyt toimenpiteet ovat korkeintaan näennäisiä, ja EU:n budjettivarat ovat erittäin alttiita väärinkäytöksille”, päättää Sarvamaa.