Viimeksi tehtyä

HS: Viisi suomalais­meppiä nousi sadan vaikutusvaltaisimman joukkoon

Petri Sarvamaa (kok) sijoittui parhaiten.

Suomalaisista EU-parlamentaarikoista viisi on päässyt sadan vaikutusvaltaisimman mepin listalle EUMatrix-tutkimusyhtiön tekemässä vertailussa.

EUMatrix kertoo mittaavansa meppien muodollista ja epämuodollista johtajuutta, lainsäädäntötyötä, poliittista verkostoitumista, valiokuntajäsenyyksiä ja äänestyskäyttäytymistä.

Sijalla 25 on kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa, joka kuuluu parlamentissa Euroopan kansanpuolueen EPP:n ryhmään.

Sarvamaa on profiloitunut parlamenttikaudella erityisesti oikeusvaltion puolustajana ja oikeusvaltioasioissa lipsuneen Unkarin ankarana kriitikkona.

Sdp:n Eero Heinäluoma on 26. sijalla heti Sarvamaan jälkeen. Vihreitä edustava Heidi Hautala, joka kuuluu parlamentin varapuheenjohtajistoon, on sijalla 42.

Rkp:n Nils Torvalds on sijalla 82. Hän kuuluu parlamentissa Renew-ryhmään.

Vihreiden Ville Niinistö sijoittuu 98. sijalle.

Meppejä on yhteensä 705.

Listalle yltäneistä suomalaisista Sarvamaa, Hautala ja Torvalds eivät ole enää ehdolla tulevissa EU-vaaleissa.

Vaikutusvaltaisin meppi on listan mukaan parlamentin puhemies Roberta Metsola. Maltalta kotoisin oleva Metsola edustaa EPP-ryhmää.

Listauksen mukaan vaikutusvaltaisimpia ovat saksalaiset mepit, kun suurista jäsenmaista Ranskan ja Italian mepit alisuorittavat.

EUMatrixin mukaan monien pienten jäsenmaiden mepit ovat kuitenkin pitäneet hyvin puolensa, kun valta-asemia jaetaan. Esimerkiksi Maltan ja Luxemburgin mepeillä on maiden kokoa painavampi asema parlamentissa.

Myös Portugalin ja Suomen mepit ovat hyvin edustettuina, tutkimus toteaa. Portugalista tulevat mepit ovat saaneet tärkeitä lainsäädäntömietintöjä vedettäväkseen, ja Suomesta tulevat mepit ovat lainsäädäntötyön lisäksi saaneet kärkipaikkoja muun muassa valiokunnissa.

Uutinen on julkaistu Helsingin Sanomissa 28.2.2024