Ajankohtaista

EU:n strateginen rahasto on sopiva Suomelle, Akavalainen

10.2.2015

Petri Sarvamaa: Maanviljelijän taakka

Synkän tuntuisen taloustilanteen keskellä Brysselistä kuului viime vuoden lopulla suomalaisittain positiivisia uutisia. Komissio julkisti suunnitelmansa Euroopan talouden auttamiseksi takaisin kasvuun pitkään jatkuneen taantuman jälkeen. Onnistuessaan kyseessä olisi valtava piristysruiske koko yhteismarkkina-alueelle, mutta kotimaisten työpaikkojen kannalta hyöty voi olla nähtävissä jo aiemmin.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli Euroopan strategisen investointirahaston (EFSI), jonka on tarkoitus tukea kasvun kannalta keskeisiä projekteja ja tulevaisuuden aloja. Maanosan ongelmana on ollut investointihalukkuuden puute, jonka on esitetty johtuvan taantuman aikaan saamasta riskinottokyvyn katoamisesta. Julkiset investoinnit tarkasti valittuihin kohteisiin vähentävät sijoittajan riskiä ja tekevät kohteista näin houkuttelevampia myös yksityisille investoijille.

Tähän luottaa myös Junckerin suunnitelma. Yhteensä tavoite on saada pääomaa liikkeelle 315 miljardin euron edestä. Tavoite on kunnianhimoinen ja sen realistisuus ja vaikutukset ovat nähtävissä vasta vuosien päästä. Suomalaisittain tärkeintä on kuitenkin rahaston kohteiden suhteen tehty painotus. Prioriteeteiksi on nostettu sektorit, joilla meillä sattuu olemaan merkittävä määrä osaamista ja tuoreita ideoita. Tämä tarkoittaa paitsi digitaalista infrastruktuuria, myös tutkimus-, innovaatio- ja koulutusaloja.

Kyseessä on loistava mahdollisuus, joka on yhdessä digitaalisen sisämarkkinan aloitteen kanssa suomalaisten työpaikkojen kannalta tärkeimpiä valmisteilla olevia kokonaisuuksia EU-tasolla. Ennakkoluulottomien ja edistyksellisten projektien määrä Suomessa antaa syytä uskoa, että EU:n ja Euroopan investointipankin yhteisesti panostamasta 21 miljardin euron julkisesta alkupääomasta löytyy osansa kotimaisille osaajille. Nyt on toimijoiden vuoro olla aktiivinen päättäjiä kohtaan, että näin myös käy.

EFSI:n tarjoama rahoitus mahdollistaisi positiivisen kierteen saattamisen alkuun, sekä toisi heti lisää kaivattuja työpaikkoja koulutetuille osaajille. Lisäksi, jos tutkimus- ja innovaatiorahoituksesta poikii onnistuneita, moderneja tuotteita ja ratkaisuja, antaisi se mukana olleille pk-tason toimijoille tilaisuuden taistella osuudesta jatkossa myös globaaleilla markkinoilla.

Rahaston hallinnointiin liittyvistä säännöistä äänestetään parlamentin täysistunnossa näillä näkymin kesäkuussa. Ensimmäisten investointien on tarkoitus löytää tiensä valituille projekteille vielä tämän vuoden aikana.

Julkaistu Akavalaisen verkkosivuilla 10.2.2015.