Ajankohtaista

Benin lista on järkevä lista, Uusi Suomi

23.2.2015

Merkillinen juttu. Kun lukee ja kuuntelee päivän kommentteja kansanedustaja Ben Zyskowiczin säästölistasta, saattaa syntyä ajatus politiikan ulkopuolelta tulevasta esityksestä. Benin listasta on kiirehditty antamaan erilaisia tulkintoja, joita yhdistää yksi asia: Kokoomus yritetään häivyttää asiayhteydestä.

Listaa verrataan ”Liisan listaan”, 1990-luvun SDP:n Liisa Jaakonsaaren säästölistaan viitaten. Benin lista ei kuitenkaan ole demarilähtöinen. Kaikkea muuta.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kiirehtii vetämään mukaan myös politiikan yläpuolella olevan Tasavallan presidentin. Laanisen mielestä Zyskowicz ”vastasi Sauli Niinistön huutoon”. Niinistö toivoi uudenvuoden puheessaan puolueilta uusia ”Liisan listoja”.

Laaninen jopa muistuttaa, ettei Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb mennyt täsmällisyyksiin esitellessään puolueen strategisen hallitusohjelman. Laanisen mielestä olisi hyvä, jos puolueiden johtajat osallistuisivat keskusteluun leikkauksista – mutta unohtaa samalla mainita, ettei Juha Sipilä ole myöskään esittänyt Benin listan kaltaista konkreettista koostoa. Muista keskustalaisista puhumattakaan.

Ei tietenkään ole mikään ihme, että muut puolueet kiemurtelevat Benin listan kanssa. Se sisältää niin monta järkevää säästökohdetta, vastaansanomattoman logiikan ja uskottavat numerot, ettei kukaan täysijärkinen poliitikko kehtaa hyökätä suoralta kädeltä sen sisällön kimppuun. Mikä parasta, Benin lista suojelee ainakin osittain kaikkein pienituloisimpia; kunnalliseen toimeentulotukeen tehtäisiin täydet indeksitarkistukset.

Vaan hetkinen. Kaikkein uskomattomin juttu on se, että Benin listan toteuttaminen ja 2,6 miljardin euron rakenteellisten (enimmäkseen tulonsiirtoihin kohdistuvien) säästöjen toteutuminen edellyttäisi pääpiirteissään kokoomuslaisen talouspolitiikan hyväksymistä.

Ei se sen kummallisempaa ole, jos ajatellaan vain Suomen parasta ja halutaan antaa tulevalle sukupolvelle mahdollisuus hyvinvointiyhteiskuntaan. Viimeksi tätä mahdollisuutta tarjottiin vuoden 2011 kesästä eteenpäin. Silloin kokoomuslainen politiikka ei kenellekään muulle hallituksessa kelvannut.

Jos Suomen pelastamiseen tarvitaan ”Benin lista”, niin siitä vaan. Kutsukaa sitä politiikkaa miksi haluatte.

Julkaistu Uuden Suomen Puheenvuorossa 23.2.2015