Ajankohtaista

Verkkouutiset: Ukraina haluaa aloittaa EU:n jäsenyysneuvottelut jo tänä vuonna – ”hyvin pitkä tie”

10.2.2023

Suomalaisten meppien mukaan Ukrainan aikataulu on epärealistinen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina haluaa aloittaa neuvottelut EU-jäsenyydestä vielä tämän vuoden puolella. Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan tavoite jäsenyysneuvotteluiden aikataulusta ei ole realistinen.

– Hyvin epärealistinen. Tämä tulee olemaan hyvin pitkä tie. Jokerina on se, että jos tämä [presidentti Zelenskyin] messiasmeininki jatkuu, tällaisella poliittisella paineella voi olla yllättäviä vaikutuksia.

– Ei voi täysin sulkea pois, ettei tapahtuisi aivan ihmeellisiä asioita. Venäjän hyökkäystäkään ei oikein osattu odottaa. Ihmeellisiä asioita voi tapahtua tämän vuoden aikana, kokoomuksen Petri Sarvamaa sanoi toimittajille.

SDP:n Eero Heinäluoman mukaan on kaikkien maiden etu, että EU pitää kiinni jäsenyyden kriteereistä myös Ukrainan kohdalla.

– Ei ole kenenkään etu, että otamme sisään maita, joiden kotiläksyt on tekemättä. EU on jo valmiiksi tilanteessa, jossa se joutuu tarkemmin katsomaan sääntöjä läpi, jotta se säilyttää uskottavuutensa.

– Ei voi käydä niin, että poliittisten syiden takia katsottaisiin sormien läpi korruptiota tai oikeuslaitoksen ongelmia, Heinäluoma totesi.

Keskustan Elsi Kataisen mukaan korruption kitkeminen on pitkä tie ja voi viedä sukupolvia. Hän nosti esiin kysymyksen siitä, mitä lisäarvoa EU-jäsenyys antaisi tässä tilanteessa Ukrainalle.

– EU:n kannattaisi nyt keskittyä [Ukrainan] tukemiseen, Venäjän heikentämiseen, pakotteiden tiukentamiseen ja jälleenrakentamiseen. Minun mielestäni tämä auttaisi Ukrainaa enemmän kuin jäsenyyden ympärillä kohkaaminen, Katainen sanoi.

Europarlamentaarikot olivat silti samaa mieltä siitä, että Ukrainalle on osoitettava, että puhe jäsenyydestä ei ole pelkkää sanahelinää. Jäsenyyden on oltava mahdollinen, kun maa täyttää kriteerit.

– Poliittinen paine voi tehdä ihmeitä. Emme tiedä, missä olemme vuoden kuluttua. Ei ehkä kannata liikaa takertua siihen kehikkoon, johon olemme tottuneet aiempina vuosina muiden jäsen ehdokkaiden kohdalla. Selvästi meillä on täysi toisenlainen tapaus Ukrainan suhteen, Sarvamaa sanoi.

Uutinen on julkaistu verkkouutisissa 10.2.2023