Ajankohtaista

Verkkouutiset: Petri Sarvamaa Unkarista: Ei perusteita EU-miljardien vapauttamiselle

19.5.2023

Europarlamentaarikon mukaan työ oikeusvaltio-ongelmien korjaamiseksi Unkarissa on vasta alkutekijöissään.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) teki kolmen päivän tarkastuskäynnin Unkariin yhdessä Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan kanssa. Vierailun tarkoituksena oli tarkastella kysymyksiä, jotka liittyivät Unkarilta jäädytettyihin EU-varoihin oikeusvaltiorikkomusten vuoksi.

Vierailulla saatujen tietojen perusteella Sarvamaa ei usko, että tällä hetkellä jäädytettynä olevia EU-miljardeja voitaisiin Unkarille vapauttaa.

– Unkarilla on vielä tie kuljettavana. Työ oikeusvaltio-ongelmien korjaamiseksi on vasta alkutekijöissä, hän toteaa tiedotteessa.

Unkarilta on jäädytetty noin 22 miljardia euroa EU-varoja. Euroopan komissio on vaatinut maalta yhteensä 17 toimenpidettä koheesiovarojen vapauttamiseksi ja sen lisäksi kymmenen muuta, etupäässä tuomioistuinlaitokseen liittyvää toimenpidettä elpymispakettivarojen saamiseksi.

– Mikäli Unkarille maksettaisiin nyt kanissa olevat miljardit, emme voisi mitenkään olla varmoja niiden asianmukaisesta käytöstä. Vaarana on, että rahat päätyisit valtaeliitin ja sen lähellä olevien yritysryppäiden haltuun, arvioi Sarvamaa.

– Esimerkiksi julkisiin hankintoihin liittyvät epäselvyydet ovat edelleen läsnä. Kansalaisjärjestöt ja liike-elämän edustajat varoittivat meitä siitä, kuinka julkisissa hankinnoissa suositaan edelleen sellaisia yrityksiä, jotka ovat nykyiselle hallitukselle myötämielisiä tai sidoksissa siihen, hän jatkaa.

Sarvamaa arvioi, että EU-varojen väärinkäytösten estäminen oikeusvaltion tilaa kohentamalla ei vieläkään ole Unkarille prioriteetti.

– On mahdotonta uskoa, että Unkarilla on puolueeton ja riippumaton tarkastuselin valvomassa julkisten varojen käyttöä. Kun kysyimme takavuosina tai nykyään valtiontalouden tarkastuksissa esiin tulleista väärinkäytösepäilyistä, saimme tyrmäävän vastauksen: valtiontalouden tarkastajat pyörittelivät silmiään ja sanoivat, että he ei eivät ole niistä tietoisia, kertoo Sarvamaa.

– Tämä on kiusallista, sillä samaan aikaan EU:n tilintarkastustuomioistuimen, petostentorjuntaviraston sekä komission riippumattomat selvitykset sanovat päinvastoin, hän toteaa.

Artikkeli on julkaistu Verkkouutisissa 19.5.2023.