Ajankohtaista

Verkkouutiset: EPP-ryhmä esittää ennallistamisaloitteen hylkäystä

9.5.2023

Petri Sarvamaa huomauttaa, että Ukrainan sodan tulisi laittaa unionin lainsäädäntötavoitteet uusiksi.

Keskustaoikeistoa edustavan Euroopan kansanpuolueen (EPP) europarlamenttiryhmä esittää ennallistamisaloitteen hylkäämistä. Ennallistamisaloite tähtää vuonna 2020 hyväksytyn EU:n biodiversiteettistrategian toteuttamiseen.

– Mistään pienestä asiasta ei ole kysymys, etenkin kun kyseessä on Euroopan parlamentin vaikutusvaltaisimman ja suurimman ryhmän näkemys aiheesta. Syitä ehdotuksen torppaamiseksi on monia, huomauttaa ryhmään kuuluva Petri Sarvamaa.

Komissio jätti viime vuonna juhannuksen aikaan ennallistamisasetusehdotuksensa, jonka mukaan vähintään 30 prosenttia tilaltaan heikentyneistä maa- ja vesiekosysteemeistä tulee ennallistaa vuoteen 2030 mennessä. Suomessa pitäisi sen mukaan ennallistaa ehkä jopa 1,2 miljoonaa hehtaaria metsää.

Sarvamaan mukaan ”aloitetta pusketaan läpi maailmantilanteessa, jossa Venäjän kylmän hyökkäyssodan Ukrainaan olisi pitänyt laittaa myös EU:n lainsäädännön prioriteetit uusiksi”.

– Kun maanosassamme käydään sotaa, emme voi jatkaa lainsäädäntötyötämme kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Sarvamaan mukaan hän kokee helpoksi puolustaa ja tukea parlamenttiryhmänsä aloitetta.

– Etenkin kun tiedän, että leijonanosa ennallistamisen kustannuksista päätyisi suomalaisten maatalousyrittäjien ja metsänomistajien maksamaksi.

Artikkeli on julkaistu Verkkouutisissa 8.5.2023