Ajankohtaista

Velalla on väliä

12.9.2022

Kosmeettinen. Valitettavasti tämä sana pyörii mielessäni, kun ajattelen hallituksen harjoittamaa politiikkaa. Viime aikoina pääministeri on jopa muistuttanut meitä kansalaisia, että eläisimme sotataloudessa. Silti kriisitilasta huolimatta politiikan työkaluna käytetään neljä vuotta vanhaa hallitusohjelmaa.

Haastan Marinin ja koko hallituksen näkemyksen sotataloudessa elämisestä. Kyseessä lienee vain yritys jälleen kerran häivyttää todellisuus taka-alalle. Tosiasiat on sanottava ääneen, olemme kohtaamassa tilanteen, jossa eri ennusteiden mukaan talouden kasvu on taittumassa ja kansalaisten ostovoima heikkenemässä. Samanaikaisesti talvi tekee tuloaan ja energian hinta on jokaisen kansalaisen huulilla ja kohta luissa ja ytimissä. Suomalainen kuluttaja ei ole energiakriisin syypää, eikä vastuuta siksi voi vyöryttää kansalaisten harteille.

Marinin hallituksen kausi on kestänyt jo yli 1000 päivän ajan. Tuona aikana jokaisen menolisäyksen syy on löytynyt aina odottamattomista kriisiseistä. Mainitut menot rahoitetaan toki velkarahalla, vailla huolta huomisesta. Kuulimmehan vaalikauden aikana eduskunnasta puheenvuoroja, miten nyt tulee rahaa. Tosiasioiden sanominen ääneen voi tuntua lannistavalta, mutta velalla on väliä. Korko on rahan hinta ja korkomenojen kasvu on ensi vuonna samaa luokkaa kuin koko poliisitoimen menot.

Olisin toivonut, että hallitus olisi käynyt samalla tarmolla esimerkiksi terapiatakuun tai joustamattomien työmarkkinoiden kimppuun. Palkkaveron keventäminen olisi myös ollut varmasti huojentava toimi usean suomalaisen mielestä.  Hallituksen ratkaisu on kuitenkin ollut tekohengitys, jonka seurauksena valtion alijäämä kasvaa peräti 8,1 miljardiin euroon.

Viestini kotimaan politiikan kentille on selvä – kevään eduskuntavaalien jälkeen suunnan on muututtava. Politiikassa arvokasta on se, että tarvittaessa suunta saadaan muuttumaan. Uskon, että suomalaiset tulevat haluamaan muutosta ja johtajuutta. Velkarallissa eläminen saa nyt riittää. Vakaa yhteiskunta rakentuu tulojen, ei velan varaan.

Kolumni on julkaistu Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissa.