Ajankohtaista

Valtakunnallinen ravintosuositus ei suosi lapsen tervettä kasvua

14.1.2011

Helsinki päätti eilen päiväkotilasten ja koululaisten ruokahankinnoista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Raaka-aineilta ei edellytetä lisäainevapautta tai edes aromivahvennevapautta. Tämä siitä huolimatta, että Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt lasten ruoan lisäaineettomuutta ajaneen toivomusponnen.

Lapset ovat eri kunnissa eriarvoisessa asemassa koulu- ja päiväkotiruoan suhteen. Ainoa valtakunnalinen ohje lasten kunnallisen ruoan tuottamiseen on sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemussuositus vuodelta 2004. Lapsi, perhe ja ruoka –vihkonen on ravintosuosituksena auttamattomasti vanhentunut eikä ota minkäänlaista kantaa esimerkiksi pienille lapsille syötettäviin lisäaineisiin. Tämä jättää kentän vapaaksi ja jäljet näkyvät: esimerkiksi helsinkiläisen lapsen kouluruoasta on jo vaikea löytää ateriaa, jossa ei olisi lisäaineita, teollisia täyteaineita, keinotekoisia aromeja ja erilaisia kemiallisia koostumuksia, joilla ei ole mitään tekemistä ruoan kanssa. Kaupungin liikelaitos Palmia tekee tulosta lasten kustannuksella.

Valtakunnallinen ravintosuositus on syytä päivittää pikaisesti. Ravintosuosituksen tulee ottaa tiukasti kieltävä kanta lisäaineisiin lasten ruoassa. Ravintosuosituksen tulisi edistää myös kotimaisen ruoantuotannon ja eritoten lähiruoan käyttämistä lasten ravintona. Helsingin kaltaiset kunnat tarvitsevat tiukkaa ohjausta, koska ilman sitä tulos on jo näkyvissä: lapselle näyttää kelpaavan vaikka kissanruoka, jos sen saa halvalla pöytään.a