Ajankohtaista

Uutiskirje 7/2022

8.7.2022

Viimeisiä viedään Strasbourgissa ennen kesätauolle siirtymistä. Heinäkuun helteisen istuntoviikon agendaa hallitsi muun muassa taksonomia sekä EU-puheenjohtajuuden siirtyminen Ranskalta Tšekille. Tässä uutiskirjeessä asiaa ensimmäiseksi mainitusta, mutta myös vuoden MEP -palkinnosta, Ukrainasta ja Venäjästä sekä Unkarin EU-varojen jäädyttämisestä.

Vuoden Meppi!

Pitkäaikainen työni metsien ja maataloustuottajien puolesta noteerattiin, sillä voitin hiljattain vuoden europarlamentaarikko -palkinnon maatalouden ja ruokaturvallisuuden sarjassa.

Palkinto oli osoitus siitä, että vaikka suomalaisten osaamisen ja sekä hiljaisen että tutkitun tiedon tuominen neuvottelupöytiin ei aina ole helppoa, sitä tarvitaan nyt ja tulevina vuosina enemmän kuin koskaan.

En usko, että olisin voittanut tätä palkintoa ilman suomalaisten metsäosaajien ja viljelijöiden tukea. Työni jatkuu sekä metsästrategian että muiden metsiin ja maatalouteen liittyvien aloitteiden parissa. Tässä työssä suomalaisten metsäasiantuntijoiden sekä tuottajien kullanarvoinen tuki on ratkaisevan tärkeässä asemassa.

Länsi ei saa unohtaa Ukrainaa

Alkuviikosta kuulimme kohtalokkaita uutisia, kun Ukrainan armeija ilmoitti, että se on viikonlopun aikana vetäytynyt kaupungeista Itä-Ukrainassa. Tämä tapahtui viikkoja jatkuneiden kovien taisteluiden jälkeen. Ukraina tarvitsee edelleen kaiken mahdollisen avun länsimailta, sillä maan omat joukot ovat tällä hetkellä maksimivahvuudessaan. Sodan loppua ei näytä olevan näköpiirissä, joten Ukraina tarvitsee entisestään enemmän asetoimituksia. Tämän suhteen Suomella ja muilla EU:n jäsenvaltioilla on paljon parantamisen varaa.

Venäjän hyökkäyksestä alkaen jäsenvaltiot ovat onnistuneet neuvottelemaan jopa kuudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista. Tempoa täytyy pitää yllä, ja kovasti ihmettelen, missä seitsemäs pakotepaketti viipyy.

Kiristettävää nimittäin vielä löytyy. Esimerkiksi Puola on vaatinut teknologian vientikieltoa sekä lisätoimia Venäjän pankkijärjestelmää ja disinformaatiokanavia vastaan. Suomen kannalta hyvin konkreettinen pakotteiden kohde voisi olla venäläinen digijätti Yandex, jonka konesalit edelleen jylläävät Suomen maaperällä.

Unkarin EU-varat tulee jäädyttää täysimääräisesti budjettilain avulla

Euroopan parlamentin suurimmat puolueet ovat teettäneet selvityksen, jonka mukaan Unkarin oikeusvaltioperiaatteen rikkomukset ovat niin merkittäviä, että maan EU-varat tulee jäädyttää täysimääräisesti. Neuvottelemani budjettilain mukainen menettely on aloitettu Unkaria vastaan huhtikuussa, mutta avoimeksi kysymykseksi on jäänyt, kuinka suuri osuus Unkarin saamista EU-varoista pitäisi jäädyttää.

Selvityksen myötä meillä on nyt mustaa valkoisella. Unkarin saamista EU-varoista pitäisi jäädyttää sata prosenttia budjettilain avulla. On nurinkurista, että Unkari on yksi EU:n suurimpia rahallisia hyötyjiä, vaikka sen oikeusvaltiorikkomukset ovat järjestelmällisiä ja toistuvia.

Oikeusvaltioperiaatteen rikkomukset vaarantavat EU-varoja, eli käytännössä veronmaksajien varat valuvat korruptioon ja oligarkkien taskuun. Lisäksi Unkarin viranomaiset jättävät järjestelmällisesti tutkimatta korruptiota, etenkin jos kyseessä ovat valtion korkeat virkamiehet. Samalla Unkarin oikeuslaitos ja tuomarit ovat yhä enemmän alttiina poliittiselle paineelle. Myös tuomarien nimityksissä korostuu valtapuolueelle ystävämieliset henkilöt.

Jäädytettävien varojen määrä on lopulta kuitenkin komission ja neuvoston käsissä. Selvityksen perusteella komissiossa ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan sen olisi tultava samaan päätelmään – siis täysimääräiseen EU-varojen jäädyttämiseen – myös itse.

Ydinvoima sisällytetään taksonomiaan

Kuluneella viikolla äänestimme ydinvoiman ja maakaasun sisällyttämisestä taksonomian piiriin. Taksonomia on osa rahoitusmarkkinoiden sääntelyä, ja sen tarkoituksena on auttaa sijoittajia ohjaamaan pääomaa ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviin hankkeisiin. Ydinvoiman sisällyttäminen tämän sääntelykehikon piiriin on erinomainen uutinen tulevaisuuden energiantuotannolle etenkin Suomessa, sillä meidän energiatarpeesta tyydytetään noin kolmannes kyseisellä energiamuodolla. Ydinvoimaloiden ylläpitäminen on hyvin pääomaintensiivistä toimintaa, joten on tärkeää, että sijoittajilla säilyy luottamus alan rahoittamisen suhteen.

Poimintoja mediasta

Petri Sarvamaa valittiin vuoden europarlamentaarikoksi

Petri Sarvamaa: Kaikki Unkarin EU-varat jäädytettävä

Euroopan parlamentin vihreää palapeliä kootaan jatkuvasti uudelleen – uusi metsästrategia etenee

Konsulttien käyttö Euroopan unionissa ei saa aiheuttaa riskejä

Mukavaa heinäkuuta, Brysselistä lisää kuulumisia jälleen syyskuussa.

Ystävällisin terveisin

Petri