Ajankohtaista

Uusi Suomi: Kokoomusmepiltä suorat sanat Unkarin sooloilusta – varoittaa EU-rahojen valumisesta valtaeliitille

20.5.2023

Unkarin avustuksia pidetään jäissä siihen saakka, kunnes maa korjaa oikeusvaltio-ongelmansa. Kokoomuksen Petri Sarvamaan mukaan tätä joudutaan vielä odottamaan.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) vieraili Unkarissa kolmen päivän tarkastuskäynnillä yhdessä EU-parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan kanssa. Valvontavaliokunta keskittyi käynnillään Unkarilta oikeusvaltiorikkomusten vuoksi jäädytettyihin varoihin liittyviin kysymyksiin.

Sarvamaa katsoo tiedotteessaan, ettei jäädytettynä olevia EU-miljardeja voi antaa vielä Unkarille.

”Unkarilla on vielä tie kuljettavana. Työ oikeusvaltio-ongelmien korjaamiseksi on vasta alkutekijöissä”, Sarvamaa sanoo.

Mikäli rahat maksettaisiin Unkarille, ne saattaisivat Sarvamaan mukaan valua valtaeliitin ja sen lähellä olevien yritysryppäiden haltuun.

”Esimerkiksi julkisiin hankintoihin liittyvät epäselvyydet ovat edelleen läsnä. Kansalaisjärjestöt ja liike-elämän edustajat varoittivat meitä siitä, kuinka julkisissa hankinnoissa suositaan edelleen sellaisia yrityksiä, jotka ovat nykyiselle hallitukselle myötämielisiä tai sidoksissa siihen”, Sarvamaa muistuttaa.

EU on jäädyttänyt Unkarilta avustuksia yhteensä noin 22 miljardin euron edestä. Komissio vaatii maalta 17 toimenpidettä koheesiorahaston varojen vapauttamiseksi. Lisäksi vaaditaan kymmentä, pääasiassa oikeuslaitoksen toimintaan liittyvää muutosta, mikäli maa haluaa elpymispaketin rahat käyttöönsä.

Sarvamaan mielestä oikeusvaltion tilan kohentaminen ja EU-varojen väärinkäytösten estäminen eivät ole Unkarin listalla korkealla. Hän ei usko, että maalla olisi puolueeton ja riippumaton tarkastuselin valvomassa julkisen rahan käyttöä.

Kun unkarilaisilta valtiontalouden tarkastajilta on kysytty esiin tulleista väärinkäytösepäilystä, he ovat väittäneet, ettei asia ole ollut heidän tiedossaan.

”Tämä on kiusallista, sillä samaan aikaan EU:n tilintarkastustuomioistuimen, petostentorjuntaviraston sekä komission riippumattomat selvitykset sanovat päinvastoin”, Sarvamaa lataa.

Artikkeli on julkaistu Uudessa Suomessa 19.5.2023.