Ajankohtaista

Tuotantotuen kohtalo huolestuttaa eniten, Maaseudun Tulevaisuus

25.1.2013

Kirjoitin tämän tekstin päivää ennen tärkeitä äänestyksiä tulevasta EU:n maatalouspolitiikasta. Lukiessasi tätä tiedämme jo miten Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta äänesti.

Voin siis rehellisesti vain kertoa, mihin olen maatalousasioissa aikani käyttänyt 10 kuukautta kestäneellä meppiurallani. Voit sitten tarkistaa äänestystuloksista, missä asennossa nämä asiat menevät maaliskuussa täysistunnon hyväksyntään.

Selvää on, että vaikuttaminen täällä on aina monen ihmisen työn tulos, eikä kukaan saa yksin aikaan mitään.

Kerron tässä neljä mielestäni tärkeintä EU:n maatalousuudistukseen liittyvää ja suomalaisiin vaikuttavaa asiaa, joiden kimpussa olen häärännyt:

1) Viherryttämisen ehdot. Niillä ei pidä viljelijää liiaksi kiusata. Komission ehdotus oli monilta osin aivan liian tiukka, varsin byrokraattinen ja todellisuudelle vieras etenkin suomalaisesta vinkkelistä katsottuna. Konkreettinen muutosesitykseni liittyi muun muassa kolmen viljelykasvin vaatimukseen, jota pyrin lievittämään 62. leveyspiirin helpotuksella kahteen kasviin.

Ekologisen alan suhteen pyrimme ryhmässämme siihen, että ehdotettua seitsemän prosentin alaa pienennetään ja sen määrittelyssä otetaan mahdollisimman paljon huomioon tilan valmiiksi luonnonmukaiset piirteet.

Näyttää siltä, että läpi menee myös ehdotus, joka vapauttaisi kaikki ympäristöohjelmissa mukana olevat tilat kokonaan viherryttämisvaatimuksilta. Tämä olisi Suomen linjan mukaista.

2) Tuotantoon sidottu tuki. Suomalaiselle lihankasvatukselle tämä on äärimmäisen tärkeä, elämän ja kuoleman kysymys. Tämä pitäisi saada pidettyä vähintään entisellään, mutta parlamentissa emme saaneet yli 10 prosentin linjaa enää kompromissisopuun. Saa nähdä, miten käy. Tämä huolestuttaa minua eniten.

3) Turvemaiden ja kosteikkojen ensimmäisen kynnön kielto. Tämä on poskettoman epäreilu esitys, suorastaan järjetön. EU:n mittakaavassa suojelu- ja ilmastovaikutus on olematon, mutta Suomen mittakaavassa haitta maataloudelle merkittävä.

Tämän torppaamiseksi tein aivan viime hetkeen asti paljon ponnistuksia. Varmistin esittelijänä toimivan italialaisen ryhmäkollegan kautta EPP:n äänestämään tätä vastaan ja lobbasin valiokunnan sitoutumattomia, liberaaleja, konservatiiveja ja oikeistolaisia brittejä, irlantilaisia ynnä muita.

Pannaan sormet ja varpaatkin ristiin sen puolesta, ettei tätä kieltoa ole parlamentin kannassa mukana.

4) Byrokratian vähentäminen. Kaunis yleistavoite, josta on paljon takavuosina puhuttu, mutta viljelijöihin kohdistunut taakka on vain kasvanut.

Olen mukana muutosesityksessä, jolla parlamentti pyrkisi neuvottelemaan merkittävän kevennyksen tilailmoituksiin liittyen: ajatus on, että ilmoitus tarvittaisiin vain silloin, kun tilalla on tapahtunut muutoksia tuen saamisen ehtoihin liittyen. Ja ilmoitus tehtäisiin vain siltä osin kuin tilanne on muuttunut.

Maatalousvaliokunnan äänestystulokset tämän viikon keskiviikolta ja torstailta ovat hyvin todennäköisesti myös koko parlamentin kannaksi täysistunnon äänestyksissä muodostuvaa tekstiä. Eli näillä mennään neuvotteluihin neuvoston kanssa.

P.S. Viime hetken lisäys: Ensimmäiset äänestykset päättyivät juuri ja tuloksissa on iloinen uutinen. Parlamentti lähtee hakemaan 15 prosentin osuutta tuotantoon sidotuille tuille!

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 25.1.2013.