Ajankohtaista

Vihreän siirtymän täytyy olla kestävä myös maanviljelijöiden näkökulmasta

30.5.2023

Maanviljelijät ovat ahdingossa. Ankara taloudellinen todellisuus, kuten nousevat korot sekä energian ja lannoitteiden hinnat, koettelevat maanviljelijöitä raskaasti. Lisäksi on viherryttämistoimenpiteitä, vaatimuksia vähentää lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä sekä maatilojen käyttämää tuotantomaata.

Vihreät tavoitteet, joita EU:ssa nyt edistetään, ovat ongelma maataloudelle. Vaikka torjunta-aineiden, antibioottien ja päästöjen vähentämisessä on edistytty vuosien ajan, viljelijät kokevat, ettei heitä kuunnella eikä kunnioiteta. Tämän on muututtava.

Globaalien päästöjen vähentämisessä ja vihreässä siirtymässä itsessään ei ole mitään pahaa. Monet komission esittämistä lainsäädäntöehdotuksista ovat kuitenkin huonosti kohdennettuja, ja niistä on enemmän haittaa elintarviketuotannollemme kuin hyötyä ympäristöllemme.

Vihreässä siirtymässä ei aseteta toiveikkaita tulevaisuudennäkymiä vaan saatetaan aiheuttaa maaseutuyhteisöjen polarisoituminen EU:ta ja EU:n ilmastoa koskevia tavoitteita vastaan.

Eurooppalaiset kärsivät inflaatiosta, joka johtuu erityisesti elintarvikkeiden hinnannoususta. Samalla komission ehdotukset liittyen esimerkiksi kasvinsuojelutoimiin kuitenkin vähentäisivät elintarvikkeiden tuotantoa tietyillä sektoreilla jopa 30 prosenttia. Tämä tarkoittaa tuottavuuden vähenemistä, mikä nostaa kuluttajahintoja ilman, että maanviljelijöiden tulot paranevat.

Toinen esimerkki on luonnon ennallistamista koskeva asetus. Asetus tulee vähentämään maatilojen käyttöön tarkoitetun maan määrää. Komissio kuitenkin jatkaa lainsäädännön laatimista tietämättä, mitkä ovat sen sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset.

Kansalaistenväärinkäsitykset eivät myöskään auta sisällyttämään maaseudun huolenaiheita ilmastotavoitteidemme saavuttamiseen. Jotta viljelijöitämme ei leimattaisi virheellisesti vanhanaikaisen maanviljelyn puolustajiksi, pitää ymmärtää, että maatalous on yksi Euroopan huipputeknologian aloista.

Toinen väärinkäsitys on se, että viljelijät eivät välitä ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutoksesta johtuvat kuivuus, tulvat ja lämpöaallot vaikuttavat suoraan nimenomaan maanviljelyyn.

Tosiasia on, että elintarvikkeiden hintojen nousu on jo nyt merkittävämpi inflaatiotekijä kuin kasvavat energiakustannukset. Vähentämällä uuden lainsäädännön kautta valmiuksiamme tuottaa elintarvikkeita Euroopassa lisäämme riippuvuuttamme kolmansien maiden tuonnista ja nostamme edelleen hintoja. Siksi EPP-ryhmä tekee kaikkensa estääkseen näiden ehdotusten muuttumisen laiksi.

Loppujen lopuksi suuri kysymyksemme on, haluammeko säilyttää eurooppalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon, joka toimii korkeimpien turvallisuusnormien mukaisesti, vai ulkoistammeko maanviljelymme ostaaksemme vihreän omantunnon? Eikö Eurooppa ole jo oppinut läksynsä kaikkien Kiinaan lähteneiden teollisuudenalojen kanssa?

EPP:ssä vastaus on selvä: voimme saavuttaa ilmastotavoitteemme vain maanviljelijöiden kanssa, emme toimimalla heitä vastaan.

PETRI SARVAMAA

EPP, europarlamentaarikko, maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta

HERBERT DORFMANN

europarlamentaarikko, maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta

MANFRED WEBER

europarlamentaarikko, EPP-ryhmän puheenjohtaja

Artikkeli on julkaistu Turun Sanomissa 30.5.2023