Ajankohtaista

TE: Jäädyttääkö EU Unkarin miljardit? – Petri Sarvamaa: ”Jos ette pistä asioita kuntoon, seuraavaksi otetaan lisää”

17.11.2022

Kokoomusmeppi uskoo, että EU-komissio tulee suosittelemaan jäsenmaiden neuvostolle Unkarin koheesiorahojen jäädyttämistä.

Europarlamentaarikot ovat huolissaan siitä, että Unkari ei ole vienyt läpi oikeusvaltion tilaa parantavia uudistuksia tarpeeksi tehokkaasti.

Kyse on oikeusvaltion ehdollisuusmekanismista, joka kytkee EU-rahoituksen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen toisiinsa.

EU-komissio ilmoitti syyskuussa, että se jäädyttää 65 prosenttia Unkarin saamasta koheesiorahoituksesta, jos Unkari ei tee korjaavia toimenpiteitä 17 eri osa-alueella.

Tämä tarkoittaisi, että Unkarilta voidaan jäädyttää jopa 7,5 miljardin euron rahapotti.

Takaraja uudistusten toteuttamiselle on lauantaina 19. marraskuuta. Suurin osa vaadituista korjaustoimenpiteistä painottuu korruption kitkemiseen, julkisiin hankintoihin ja läpinäkyvyyden lisäämiseen hallinnossa.

Jos komissio on tyytyväinen Unkarin tekemiin toimiin, se voi lopettaa ehdollisuusmenettelyn. Jos se kuitenkin katsoo korjausliikkeiden olevan riittämättömiä, EU-maiden valtiovarainministerit äänestävät koheesiovarojen jäädyttämisestä joulukuun alkupuolella.

Ehdollisuusasetuksen neuvottelijat Euroopan parlamentissa ovat huolissaan siitä, että komissio tulee arvioimaan Unkarin tekemiä uudistuksia liian myönteisessä valossa.

”Jos komissio vapauttaa nämä varat, Ursula von der Leyen on henkilökohtaisesti syyllinen siihen, että Unkari vajoaa korruption suohon”, Renew-ryhmän europarlamentaarikko Moritz Körner toteaa.

Neuvottelijoiden arvion mukaan vain kolme vaadituista 17 uudistuksesta on toteutettu Unkarissa riittävällä tasolla. Toisaalta aikaa uudistusten tekemiselle on ollut vain muutamia kuukausia.

Orbán pelaa peliä

Ehdollisuusasetuksen pääneuvottelijana parlamentissa toiminut suomalaismeppi Petri Sarvamaa (kok) uskoo, että komissio tulee suosittelemaan jäsenmaiden neuvostolle varojen jäädyttämistä.

”Sitä en osaa arvioida, miten äänet tulevat jakautumaan neuvostossa. Itse olen keskittynyt vaikuttamaan komissioon ja painanut päälle kuin Viitamaan susi.”

Sarvamaa on sitä mieltä, että jos ehdollisuusasetusta ei nyt viedä Unkarin kohdalla läpi ja saada aikaiseksi ennakkotapausta, koko asetus uhkaa menettää merkityksensä.

”On paljon syitä pelätä, että asetus vesittyisi. Jos tällä kapealla fokuksella ei saada päätöstä aikaan, millä se sitten saadaan? Siksi tämä on äärimmäisen tärkeä hetki.”

Sarvamaa tarkoittaa kapealla fokuksella sitä, että komissio on vaatinut Unkarilta toimenpiteitä, jotka tähtäävät korruption kitkemiseen ja julkisten hankintojen eettisyyteen. Se ei ole vaatinut esimerkiksi oikeuslaitoksen tilan parantamista.

Mikä on käsityksesi siitä, kuinka tosissaan Unkari on?

Viktor Orbán ja hänen lähipiirinsä pelaavat peliä. Ei se ole sen kummempaa. He pelaavat korttejaan niin pitkään kuin heillä on toivoa saada pelipöydästä jotain.”

Sarvamaan mielestä EU:n täytyy katsoa Orbánin pelin läpi ja jättää koheesiovarat maksamatta.

”Nato-kortti kytkeytyy tähän tilanteeseen. Totta kai Unkari on Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ratifioinnin kannalla. Mutta se pelaa peliään loppuun asti.”

Riittääkö muutaman miljardin euron jäädyttäminen siihen, että Unkarin oikeusvaltion tilassa tapahtuisi muutosta positiiviseen suuntaan?

”Nyt lähetetään viesti, että jäädytämme nämä varat, ja jos ette pistä asioita kuntoon, seuraavaksi otetaan lisää”, Sarvamaa sanoo.

Unkarilta on edelleen saamatta myös sille kuuluva osuus EU:n elpymispaketin varoista.

Uutinen on julkaistu Talouselämässä 18.11.2022.