Ajankohtaista

Talvivaaran toiminta on keskeytettävä

8.11.2012

Talvivaaran kaivoksen tilanne on ajautunut ympäristön kannalta kestämättömään tilanteeseen. Kaivoksen toiminta on keskeytettävä kunnes ongelmat on selvitetty.

Talvivaaran kaivos ei todennäköisesti saisi toiminnalleen enää lupia, jos se hakisi niitä nyt. Joka tapauksessa on selvää, että Talvivaaran ympäristöluvat ja kaivoksen nykyinen toiminta eivät vastaa toisiaan. Talvivaara jää surulliseksi muistutukseksi siitä, millaiset vaatimukset viranomaistyöhön pitää kohdistaa; sen pitää olla mieluummin aikaansa edellä kuin ajan tasalla.

Talvivaaran kaivos vaarantaa myös koko suomalaisen matkailuelinkeinon. 2010-luvun informaatiomaailmassa rikkivetyyn kuollut työntekijä, uraanivuoto, haiseva hengitysilma, saastuvat vesistöt ja kuolleet linnut ovat otsikkoina järeää tavaraa. Ne riittävät maailmalla levitessään enemmän kuin hyvin tyssäämään matkailun Suomeen laajemminkin. Tällaisia otsikoita emme ole tottuneet Suomesta lukemaan, eikä meidän pidä niiden aiheuttajaa sietää.

Talvivaara pitää saattaa ympäristöä kuormittamattomaan tilaan välittömästi, jos sen toimintaa halutaan jatkaa. Nykymeno ei kestä enää päivänvaloa.