Viimeksi tehtyä

Talousarvion valvontavaliokunta tuki Sarvamaan linjaa vastuuvapausäänestyksissä

Talousarvion valvontavaliokunta äänesti vastuuvapauksien myöntämisestä EU-insituutioille ja toimijoille tilivuoden 2017 osalta keskiviikkona 20.2. Menettely on olennainen osa EU:n toiminnan läpinäkyvyyden ja veronmaksajien rahojen demokraattista valvontaa. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) on parlamentin pääneuvottelija EU:n erillisvirastojen vuoden 2017 vastuuvapausmenettelyssä.

”32 erillisviraston varojen käytön tarkastelussa on selvää, että eurooppalaisten veronmaksajien rahat on turvattava. 72% EU-virastojen rahoituksesta on peräisin suoraan EU-budjetista, joten virastoille myönnettyjen varojen käytön on oltava sääntöjenmukaista,” Sarvamaa painottaa. ”Lisäksi on tärkeää, että voimme arvioida EU-budjettia toiminnan tulosten ja lisäarvon perusteella”, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaa ehdottaa vastuuvapauden myöntämistä tilintarkastustuomioistuimen raportin pohjalta vuodelle 2017 kaikille virastoille tilikirjojen laillisuuden ja säännönmukaisuuden osalta.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastolle, EASO:lle, esitetään vastuuvapauden lykkäämistä johtuen epäsäännönmukaisuuksista viraston budjetin täytäntöönpanossa. ”Turvallisuus ja maahanmuutto ovat nousseet eurooppalaisen prioriteettilistan kärkeen pysyvästi. Turvapaikkajärjestelmän tehokkuus on taattava, ja siksi yhteisten varojen väärinkäyttöön on tartuttava järein keinoin. Se on meidän kaikkien etu”, Sarvamaa sanoo.

”Vastuuvapauksien myöntäminen on Euroopan parlamentin yksinoikeus, ja siitä on vuosien varrella tullut tärkeä työkalu EU-rahojen käytön tarkistamiselle”, Sarvamaa muistuttaa.  Parlamentti myöntää, lykkää tai hylkää vastuuvapaudet instituutioiden ja virastojen budjetin käytöstä tietyn tilikauden ajalta. Vastuuvapauden myöntämisen jälkeen kyseessä olleen tilikauden asioihin ei enää palata ilman erityistä syytä. Euroopan parlamentti tarkistaa erillisvirastojen lisäksi muun muassa komission ja itse parlamentin budjetin käytön.

EPP-ryhmän puheenjohtajana talousarvion valvontavaliokunnassa toimiva Sarvamaa päättää vastuuvapauksissa EPP:n poliittisesta linjasta. Valiokunnan enemmistö tuki äänestyksissä Sarvamaan linjaa. Menettelyiden on seuraavaksi määrä edetä koko europarlamentin äänestettäväksi maaliskuun täysistuntoon.