Ajankohtaista

Taloudessa ei ole poppakonsteja

11.12.2010

Valtiovarainministeriön tuore arvio julkisen talouden kestävyydestä on karua luettavaa. Silti sen toivoisi päätyvän jokaisen suomalaisen pukinkonttiin.

Siihen pukinkonttiin ostetaan tänä jouluna ennusteiden mukaan enemmän lahjoja kuin koskaan. Hyvinvoiva osa kansasta voi todella hyvin. Ja kun perinteisesti se sama hyvinvoiva osa myös äänestää kaikkein ahkerimmin, ovat poliitikkojen puheet perinteisesti löystyneet vaalien alla. Peruskansalaiselle on helpompi vihjaista, että kyllä näistä talkoista voidaan selvitä jopa ilman leikkauksia. Syntyy sellainen mukava, joulunpyhistä tuttu laiskanpulskea olo. Villasukat jalkaan, suklaakonvehdit viereen ja käteen se Pulkkinen, Lapidus tai vaikka Reijo Mäki.

Jos luet Vareksen lisäksi myös sen VM:n kestävyysvajearvion, saat hyviä vinkkejä kevään vaaleihin. Suomen julkisessa taloudessa on yli 10 miljardin euron kestävyysvaje. Tämän verran rahaa puuttuu palveluista, eläkkeistä ja muista etuuksista ensi vaalikaudella. Tämän verran meidän suomalaisten pitää jostain löytää. Vaihtoehtoja on kaksi: menoleikkausten, veronkorotusten ja rakennemuutosten muodostama paketti – tai taas uusi velkapaketti.

Kumpi vaihtoehdoista on parempi joulupaketti tulevien vuosien jouluihin? Vaikka vastaus on helppo, se on yllättävän vaikea kakaista ulos.

Useat puolueet ovat jo ehtineet antaa vastauksia. Niiden mukaan talous kasvaa ja uusia työpaikkoja luodaan niin paljon, että leikkauksia ei ehkä tarvitakaan. Samat vastaajat ovat muuten sitä mieltä, että julkiset hyvinvointipalvelut voidaan vallan mainiosti säilyttää nykyisellä tasolla, ”jos vain poliittista halua löytyy”.

Halua hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseen on varmasti kaikilla. Nyt on kyse siitä, osataanko laskea yhteen 1+1.